Νέα έρευνα συνδέει τη χορτοφαγική διατροφή με τέσσερα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLOS ONE», η χορτοφαγική διατροφή, τόσο vegetarian όσο και vegan, φαίνεται να συνδέεται με βελτιωμένη υγεία, ιδιαίτερα όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 48 μελέτες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023, εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακών παραγόντων και καρκίνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι vegetarian και vegan διατροφές συσχετίζονται θετικά με βελτιωμένους δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο του αίματος και ο δείκτης μάζας σώματος. Αυτές οι διατροφές συνδέονται επίσης με:

– Μειωμένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας
– Κάποιους τύπους καρκίνου, όπως του γαστρεντερικού και του προστάτη
– Μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις

Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή δεν παρουσίασαν διαφοροποιήσεις στον κίνδυνο διαβήτη κύησης ή υπέρτασης σε σχέση με όσες δεν ακολουθούσαν φυτική διατροφή.

Παρά τα ευρήματα που δείχνουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, οι ερευνητές τονίζουν ότι η ισχύς των αποτελεσμάτων επηρεάζεται από διαφορές στις μελέτες, όπως οι ποικιλίες διατροφικών συνηθειών, τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και η διάρκεια παρακολούθησης. Επίσης, ορισμένες χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Γι’ αυτό, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες πριν γίνουν ευρείες συστάσεις για τη χορτοφαγική διατροφή.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::