Νέα μελέτη: Πώς συνδέεται η άνοια με την απώλεια δοντιών;

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η απώλεια δοντιών συνιστά παράγοντα κινδύνου για γνωστική εξασθένηση και άνοια. Κάθε επιπλέον χαμένο δόντι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γνωστικών διαταραχών και άνοιας, αν και ο κίνδυνος αυτός δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός για ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Οι ερευνητές από το Κολλέγιο Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο ιατρικό περιοδικό «JAMDA: The Journal of Post-Acute and Long-Term Care Medicine», πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση των υπαρχουσών ερευνών για την απώλεια δοντιών και τις γνωστικές λειτουργίες. Στη μελέτη εξετάστηκαν 14 έρευνες που περιλάμβαναν συνολικά 34.074 ενήλικες, εκ των οποίων οι 4.689 είχαν άνοια ή πρόδρομες ενδείξεις.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με απώλειες περισσότερων δοντιών έχουν μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής διαταραχής και 1,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια. Κάθε έξτρα χαμένο δόντι σχετίζεται με 1,4% αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και 1,1% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Όμως, όσοι έχουν χάσει δόντια είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με γνωστική διαταραχή ή άνοια, αν δεν έχουν τεχνητή οδοντοστοιχία (24%), σε σχέση με όσους έχουν βάλει (17%).

Περίπου ο ένας στους έξι ανθρώπους άνω των 65 ετών έχει χάσει όλα τα δόντια του, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ. Η απώλεια δοντιών οδηγεί σε δυσκολία μάσησης, με συνέπεια διατροφικές ελλείψεις ή αλλαγές στον εγκέφαλο. Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, συσχετίσει την περιοδοντική νόσο (βασική αιτία απώλειας δοντιών) με την έκπτωση των γνωστικών-νοητικών λειτουργιών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::