“Η αντιμετώπιση του πόνου είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για κάθε ανθρώπινη κοινωνία, η οποία θέλει να κατέχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο”. Αυτό αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας με αφορμή τον θάνατο του καρκινοπαθή από την Κρήτη, ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του λόγω ανυπόφορων πόνων.
Η εταιρεία επισημαίνει πως αποτελεί υποχρέωση του δημόσιου συστήματος υγείας να στηρίζεται στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη και ζητά από το σύστημα υγείας να ενισχύσει έμπρακτα το έργο των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
«Αναμφίβολα ο κύκλος της ζωής θα συνεχίζεται όπως πάντα, αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει μέσω των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας είναι η ποιότητα ζωής στην ασθένεια και η αξιοπρέπεια στον τέλος της ζωής», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
Τα τελευταία 24ωρα επανήλθε στη δημοσιότητα το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο στη χώρα μας. Αναμφίβολα το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, ωστόσο η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας επισημαίνει την ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τη μία τουλάχιστον εκ των παραμέτρων, την αντιμετώπιση του πόνου των καρκινοπαθών.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα από 60 Μονάδες-Ιατρεία Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας με στόχο την ανακούφιση του οξέος και χρόνιου πόνου. Στα περισσότερα Ιατρεία Πόνου εργάζονται Αναισθησιολόγοι, οι οποίοι, παρά τη σημαντική μείωση του αριθμού τους και τον αυξημένο φόρτο εργασίας, εξακολουθούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς ανακούφιση των συνανθρώπων μας που υποφέρουν, μέσα από συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση πάνω στις επιστημονικές εξελίξεις στην διαχείριση του πόνου. Αναλυτικός κατάλογος των Ιατρείων Πόνου στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας (www.algologia.gr).
Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας πρεσβεύει ότι η αντιμετώπιση του πόνου είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου. Η ικανοποίηση του δικαιώματος αυτού αποτελεί έμπρακτη απόδειξη για κάθε ανθρώπινη κοινωνία η οποία θέλει να κατέχει θέση στον πολιτισμένο κόσμο. Είναι ταυτόχρονα υποχρέωση του δημόσιου συστήματος υγείας να στηρίζεται στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη και η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας ζητά από το σύστημα υγείας να ενισχύσει έμπρακτα το έργο των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που παλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αναμφίβολα ο κύκλος της ζωής θα συνεχίζεται όπως πάντα, αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει μέσω των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας είναι η ποιότητα ζωής στην ασθένεια και η αξιοπρέπεια στον τέλος της ζωής.