Ξυπνάτε με κακή διάθεση που χειροτερεύει όσο περνά η ώρα; Δείτε γιατί συμβαίνει και πώς να το αντιμετωπίσετε

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδιαίτερη ενέργεια και διάθεση πριν το ξημέρωμα, και τώρα μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Dartmouth Health εξετάζει τις επιστημονικές αιτίες αυτού του φαινομένου.

Η μελέτη, που χρησιμοποίησε δεδομένα Fitbit από πάνω από 2.500 γιατρούς σε διάρκεια δύο ετών, έδειξε ότι η διάθεση των συμμετεχόντων έφτανε στο χαμηλότερο σημείο της γύρω στις 5 π.μ. και στο υψηλότερο γύρω στις 5 μ.μ. Η έλλειψη ύπνου ενίσχυσε αυτές τις διακυμάνσεις, προκαλώντας χειρότερη διάθεση και μεγαλύτερες αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Η διάθεση φυσιολογικά πέφτει το πρωί και φτάνει στο υψηλότερο σημείο της το βράδυ, ανεξάρτητα από την έλλειψη ύπνου. Ωστόσο, η στέρηση ύπνου επιδεινώνει αυτά τα φυσικά μοτίβα», εξήγησε ο Benjamin Shapiro, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ψυχίατρος στο Dartmouth Health.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη σχέση ύπνου και διάθεσης

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Digital Health, ανέλυσε δεδομένα από 2.602 ασκούμενους γιατρούς σε μια περίοδο δύο ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τον συνεχή καρδιακό ρυθμό των ασκούμενων, τον αριθμό βημάτων, τα δεδομένα ύπνου και τις ημερήσιες βαθμολογίες διάθεσης. Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τον κιρκάδιο χρόνο και τον χρόνο αφύπνισης από μετρήσεις των καρδιακών παλμών και της κίνησης λεπτό προς λεπτό.

«Ανακαλύψαμε ότι η διάθεση ακολουθεί έναν ρυθμό που συνδέεται με το εσωτερικό ρολόι του σώματος και η επιρροή του ρολογιού αυξάνεται καθώς κάποιος μένει ξύπνιος περισσότερο», δήλωσε ο Danny Forger, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μαθηματικών και υπολογιστικής ιατρικής και βιοπληροφορικής στο U-M. Ιατρική Σχολή.

Οι ειδικευόμενοι ιατροί, μέρος της Intern Health Study, μιας πολυκεντρικής μελέτης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία συμμετείχαν πρωτοετείς φοιτητές ιατρικής, ολοκλήρωσαν επίσης μια ημερήσια αξιολόγηση. Οι ασκούμενοι μπορούσαν να κάνουν την αξιολόγηση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και η αξιολόγηση συνίστατο σε μία μόνο ερώτηση: Πώς ήταν η διάθεσή σας σήμερα;

Μοιραστείτε την ανάρτηση::