ΟΕΝΓΕ: Στα πρόθυρα πλήρους λειτουργικής κατάρρευσης τα κέντρα υγείας της Λέσβου

Το Κέντρο Υγείας Άντισσας στη Λέσβο αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, καθιστώντας την εφημερία του εξαιρετικά επισφαλή, όπως καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ. Υπάρχουν αναγκαστικές μετακινήσεις νοσηλευτών από το Κέντρο Υγείας Καλλονής και αναστολή αδειών του προσωπικού του ΚΥ Άντισσας λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφημερεύσει, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Σε νέο έγγραφό του προς τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας στις 29 Ιουλίου 2024, ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΥ Άντισσας αναφέρεται ξανά στις τραγικές ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, που καθιστούν την εφημερία του Κέντρου Υγείας πλήρως επισφαλή. Δηλώνει επίσης πως από τις 5 Αυγούστου 2024 το ΚΥ Άντισσας θα λειτουργεί μόνο κατά τις πρωινές ώρες, χωρίς να πραγματοποιεί εφημερίες.

Μάλιστα, το έγγραφο κοινοποιήθηκε τόσο στην ΟΕΝΓΕ όσο και στην Εισαγγελία Μυτιλήνης.

«H διοίκηση της 2ης ΥΠΕ που επί πολλούς μήνες δεν απαντούσε, τώρα «αποφάσισε και διέταξε» στις 2/8/24 την αναγκαστική μετακίνηση νοσηλευτών από το ΚΥ Καλλονής και την αναστολή των αδειών του προσωπικού του ΚΥ
Άντισσας», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και καταγγέλλει πως οι επικεφαλής της ΥΠΕ δεν έχουν κάνει τίποτα για την ιατρική υποστελέχωση των δύο κέντρων υγείας.

Στο ΚΥ Καλλονής δεν υπάρχει ούτε ένας επιμελητής που να μην καλύπτει, εκτός του ΚΥ Καλλονής ή του ΠΙ στο οποίο έχει διορισθεί, τα τακτικά ιατρεία και τις εφημερίες και άλλων ΚΥ (Άντισσας, Πολιχνίτου, Μυτιλήνης κλπ), καταγγέλλει η Ομοσπονδία.

«Αντί να φροντίσουν, η διοίκηση της 2 ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τόσον καιρό για την ενίσχυση και των δύο ΚΥ με μόνιμο προσωπικό, τελικά τα οδηγούν σε διάλυση και τα δυο. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ταυτόχρονα οι υπεύθυνοι των δυο ΚΥ ζητούν απαλλαγή από τα καθήκοντα του επιστημονικού υπεύθυνου», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και προσθέτουν:

«Το θέμα αποτελεί μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα ΚΥ σε όλη την χώρα που έχουν αφεθεί στην τύχη τους λόγω υποστελέχωσης. Υπενθυμίζουμε πως πριν 3 μόλις μήνες ο διοικητής της 6 ης ΥΠΕ είχε … καθαιρέσει αυθημερόν
την επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΥ Γυθείου Λακωνίας επειδή η συνάδελφος είχε αναφερθεί υπηρεσιακά στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω των ελλείψεων και λόγω των αναγκαστικών αποσπάσεων γιατρών από το ΚΥ Γυθείου προς το νοσοκομείο Σπάρτης».

Κατά την ΟΕΝΓΕ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι σκόπιμη και είναι «η πλήρης διάλυση και η πλήρης εμπορευματοποίηση τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της νοσοκομειακής δημόσιας περίθαλψης».
«Επίσης το θέμα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την απύθμενη υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που δήθεν «για τα νησιά κάνει ότι μπορεί», «ψάχνει υγειονομικούς και δεν βρίσκει», «φταίνε οι
γιατροί του ΕΣΥ», «φταίνε οι αυτοαπασχολούμενοι ιδιώτες γιατροί» κλπ», συμπληρώνει η Ομοσπονδία.

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί την κάλυψη των αναγκών του ΚΥ Άντισσας Λέσβου, του ΚΥ Καλλονής Λέσβου, όλων των ΚΥ, όλων των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και καλεί τους κατοίκους να «ξεσηκωθούν αγωνιστικά μαζί με τους υγειονομικούς και να διεκδικήσουν τα παραπάνω υπέρ της συνέχισης της πλήρους λειτουργίας των δυο ΚΥ και όλων των ΚΥ και ΠΙ της Λέσβου, την ενίσχυση και του νοσοκομείου Μυτιλήνης με μόνιμο προσωπικό και υπέρ του λαϊκού δικαιώματος για δημόσια δωρεάν περίθαλψη, πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή».

Μοιραστείτε την ανάρτηση::