Οι γεννημένοι τη δεκαετία του ’90 φαίνεται να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα έντονα προβλήματα ψυχικής υγείας, περισσότερο από προηγούμενες γενιές. Αν και κάθε γενιά έχει τις δικές της προκλήσεις, οι millennials, δηλαδή τα άτομα που γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996, φαίνεται να έχουν τη “χειρότερη” ψυχική υγεία, λόγω μιας σειράς παραγόντων που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις
Οι γεννημένοι το ’90 μεγάλωσαν σε μια περίοδο έντονων αλλαγών. Η οικονομική κρίση του 2008, που έπληξε την παγκόσμια οικονομία, συνέπεσε με τη μετάβαση πολλών από τους millennials στην ενήλικη ζωή, την αγορά εργασίας ή την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Πολλοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανεργία, τη χαμηλή αμοιβή και τις περιορισμένες προοπτικές καριέρας. Οι οικονομικές αυτές δυσκολίες, σε συνδυασμό με την ανάγκη να προσαρμοστούν σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας, δημιούργησαν έντονο άγχος και ανασφάλεια.
Η τεχνολογία και τα social media
Η ψηφιακή τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που εξαπλώθηκαν ραγδαία κατά τη διάρκεια της νεανικής ζωής των millennials, έχουν και αυτά επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Παρόλο που τα social media προσφέρουν ευκαιρίες για σύνδεση και επικοινωνία, έχουν επίσης δημιουργήσει ένα περιβάλλον σύγκρισης και συνεχούς επίδειξης. Η συνεχής έκθεση στις “τέλειες” εικόνες των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας, άγχους και χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Το αυξημένο κόστος ζωής και η οικονομική αστάθεια
Επιπλέον, η αυξημένη δυσκολία απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, όπως ένα σπίτι, το αυξημένο κόστος ζωής και η διαρκής ανάγκη για σταθερότητα, δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις. Οι γεννημένοι το ’90 βρίσκονται συχνά εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικών δυσκολιών, εργασιακής πίεσης και αβεβαιότητας για το μέλλον.
Το στίγμα της ψυχικής υγείας
Παρά τις προόδους στη συνειδητοποίηση των ζητημάτων ψυχικής υγείας, το στίγμα γύρω από αυτά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Πολλοί από τους millennials διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, είτε επειδή φοβούνται την κοινωνική κριτική είτε επειδή δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν.
Συμπέρασμα
Οι γεννημένοι το ’90 αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα δύσκολη πραγματικότητα που επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία. Οι οικονομικές δυσκολίες, η πίεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που τους κάνουν πιο ευάλωτους σε θέματα ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να ενισχύσουμε την υποστήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.