Μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου κάποιες γυναίκες μπορεί και να υποφέρουν, ωστόσο όλες γίνονται πιο οξυδερκείς.
Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές στο Λονδίνο διαπίστωσαν σε ψυχολογικά τεστ ότι οι γυναίκες αντιδρούν 12% πιο γρήγορα και κάνουν 25% λιγότερα λάθη κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι ίδιες περίμεναν ότι η απόδοσή τους θα ήταν χαμηλότερη.
Τα οιστρογόνα, οι ορμόνες που αυξάνονται στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, μπορεί να ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ η προγεστερόνη η ορμόνη που ενεργοποιείται πριν από την έμμηνο ρύση, την αναστέλλει.
Η μελέτη εξέτασε 248 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 105 γυναικών, εκ των οποίων οι 47 έπαιρναν αντισυλληπτικά, και 96 ανδρών.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε περίπλοκες δοκιμασίες που βασίστηκαν στη μίμηση νοητικών διεργασιών που είναι χαρακτηριστικές στα ομαδικά αθλήματα.
Έπρεπε επίσης να αναγνωρίσουν είδωλα περιστρεφόμενων σχημάτων σε τρεις διαστάσεις – μια δοκιμασία που μετρά τη χωρική αντίληψη.
Οι γυναίκες που είχαν έμμηνο ρύση ήταν κατά μέσο όρο 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου (12%) πιο ακριβείς στη δοκιμασία με τις κινούμενες μπάλες και πάτησαν το πλήκτρο σε λάθος στιγμή κατά 25% λιγότερο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εμμηνορροϊκές γυναίκες είχαν πιο αργούς χρόνους αντίδρασης κατά 10-20 χιλιοστά του δευτερολέπτου κατά τη διάρκεια της ωχρινικής φάσης, η οποία αρχίζει μετά την ωορρηξία και διαρκεί 12-14 ημέρες μέχρι την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Δεν έκαναν όμως περισσότερα λάθη κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.
Η Δρ. Flaminia Ronca, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν διαφορές στις επιδόσεις σε επίπεδο ομάδας μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Οι μόνες διαφορές στις επιδόσεις που διαπιστώθηκαν ήταν εντός της ομάδας των γυναικών που είχαν έμμηνο ρύση.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι οι γυναίκες υφίστανται τραυματισμούς πριν αρχίσει η έμμηνος ρύση λόγω των ορμονών που επηρεάζουν τον εγκέφαλό τους και όχι τους μυς τους.
«Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι επιδόσεις των συμμετεχουσών ήταν καλύτερες όταν είχαν περίοδο, γεγονός που αμφισβητεί αυτό που οι γυναίκες, και ίσως η κοινωνία γενικότερα, υποθέτουν για τις ικανότητές τους αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο του μήνα. Ελπίζω ότι αυτό θα αποτελέσει τη βάση για θετικές συζητήσεις μεταξύ προπονητών και αθλητών σχετικά με τις αντιλήψεις και τις επιδόσεις: το πώς αισθανόμαστε δεν αντικατοπτρίζει πάντα το πώς αποδίδουμε».
Οι συγγραφείς λένε ότι η διακύμανση του χρόνου – ακόμη και τα μόλις 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου – θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός τραυματισμού ή όχι.