Οι δουλειές του σπιτιού μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών για ηλικιωμένες

Το πλύσιμο των πιάτων και οι οικιακές εργασίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα στις ηλικιωμένες γυναίκες κατά σχεδόν 2/3, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια – Σαν Ντιέγκο αναφέρουν ότι δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, η κηπουρική και το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορούν να προσφέρουν προστασία από την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι αφιερώνουν 4 ώρες την ημέρα σε «καθημερινές κινήσεις» έχουν 62% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακές ή στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης 43% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια από αυτές τις δύο παθήσεις και 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Αυτό συγκρίθηκε με άτομα που συμμετείχαν σε «κινήσεις της καθημερινής ζωής» για λιγότερο από 2 ώρες. Η μελέτη εξηγεί ότι η άσκηση των μυών χρειάζεται αίμα, επομένως οι διάφορες κινήσεις βελτιώνουν την κυκλοφορία.

«Η μελέτη δείχνει ότι κάθε κίνηση βοηθάει στην αποτροπή ασθενειών. Κάνοντας για περισσότερες ώρες κινήσεις καθημερινής ζωής, που περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, τις οποίες κάνουμε όλοι μας ενώ είμαστε όρθιοι, οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής ασθένειας» ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Steve Nguyen.

Δεν χρειάζεται να πας στο γυμναστήριο

Το τρέξιμο ή το τζόκινγκ δεν είναι οι μόνοι τρόποι για την ενίσχυση της καρδιακής και αρτηριακής υγείας, σύμφωνα με την ομάδα του UC San Diego. Τα ευρήματα προέρχονται από την ανασκόπηση 5.416 υγιών γυναικών στις ΗΠΑ από 63 ως 97 ετών. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η ομάδα επιστημόνων ταξινόμησε κάθε λεπτό που πέρασαν ξύπνιοι σε μία από τις παρακάτω 5 κατηγορίες: κάθισμα, κάθισμα σε όχημα, όρθια κατάσταση, περπάτημα ή τρέξιμο και κινήσεις καθημερινής ζωής.

Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως η κηπουρική, η προετοιμασία γευμάτων ή ακόμα και το ντύσιμο. Οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο στη μέση τους έως και 7 μέρες για την ακριβή καταγραφή των συνηθισμένων κινήσεων. Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν και οι κινήσεις που γίνονται στο μαγείρεμα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις γυναίκες για σχεδόν 8 χρόνια από τον Μάιο του 2012 ως το Φεβρουάριο του 2020. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 616 άτομα έλαβαν διάγνωση καρδιαγγειακής ασθένειας. Ακόμα 268 άτομα ανέπτυξαν στεφανιαία καρδιακή νόσο, 253 έπαθαν εγκεφαλικό και 331 άτομα πέθαναν.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::