Υψηλότερα ποσοστά ψυχικών και συμπεριφορικών διαταραχών παρουσιάζουν όσοι μένουν συχνά ξύπνιοι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
«Διαπιστώσαμε ότι η ευθυγράμμιση με τον χρονότυπό σας δεν είναι κρίσιμη, και ότι το να ξενυχτάτε δεν είναι καλό για την ψυχική σας υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Jamie Zeitzer, καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Stanford Medicine, στην Καλιφόρνια.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 74.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Περισσότεροι από 19.000 δήλωσαν ότι είναι πρωινοί τύποι, ενώ περίπου 6.800 χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους βραδινούς τύπους. Οι υπόλοιποι βρίσκονταν κάπου στη μέση.
Οι συμμετέχοντες φόρεσαν συσκευή παρακολούθησης της σωματικής δραστηριότητας προκειμένου να καταγράφεται η δραστηριότητα στον ύπνο τους επί επτά ημέρες. Στη συνέχεια, ο προτιμώμενος χρόνος ύπνου τους συγκρίθηκε τόσο με τον πραγματικό τους ύπνο όσο και με την ψυχική τους υγεία, η οποία προσδιορίστηκε μέσω των αρχείων υγείας τους.
Τα «νυχτοπούλια» που ήταν συνεπή με τον χρονότυπό τους, είχαν 20% έως 40% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με τους βραδινούς τύπους που κοιμόντουσαν όπως οι πρωινοί ή οι μέσοι χρονότυποι.
«Το χειρότερο σενάριο είναι σίγουρα οι ξενύχτηδες που μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά», δήλωσε ο Zeitzer.
Οι πρωινοί τύποι είχαν την τάση να έχουν την καλύτερη ψυχική υγεία από όλους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αν έπρεπε όμως να μείνουν ξύπνιοι μέχρι αργά, υπέφερε και η δική τους ψυχική υγεία, αν και όχι τόσο πολύ όσο των νυχτερινών τύπων.
Ο Zeitzer υποψιάζεται ότι οι διαφορές αυτές οφείλονται στις κακές αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι αυτοκτονίες, τα βίαια εγκλήματα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ουσιών και η υπερκατανάλωση τροφής, είναι όλα πιο συχνά τη νύχτα, σημείωσε.
Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και τον εγκέφαλο αργά τη νύχτα, μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πιο παρορμητικούς, αρνητικούς και επιρρεπείς στο να παίρνουν ρίσκα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι πρωινοί τύποι έχουν πλεονέκτημα ακόμη και αν μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά, δήλωσε ο Zeitzer.
Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί επίσης να διαφέρει ανάλογα με το πού ζει κανείς.
Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται νωρίς και λίγοι είναι αυτοί που μένουν ξύπνιοι και δραστήριοι.
Από την άλλη, στους μεσογειακούς πολιτισμούς οι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί τη νύχτα, κάτι που μπορεί να είναι καλό για την ψυχική τους υγεία.
Ο Zeitzer συμβουλεύει τους νυχτερινούς τύπους να κοιμούνται πριν από τη 1 π.μ., αλλά παραδέχεται ότι αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Οι συνήθειες του ύπνου είναι πεισματικά επίμονες.