Τα γλυκαντικά νέας γενιάς, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, έχουν κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα λόγω των υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων τους, όπως η μείωση των θερμίδων και η καλύτερη διαχείριση της γλυκαιμίας. Ωστόσο, η επίδρασή τους στο έντερο και το μικροβίωμα του πεπτικού συστήματος είναι ακόμα υπό διερεύνηση και προκαλεί ανησυχία σε επιστημονικούς κύκλους.
Οι γλυκαντικές ουσίες νέας γενιάς, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, το στέβιο και η σουκραλόζη, έχουν συσχετιστεί με διάφορες επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Το μικροβίωμα, δηλαδή η κοινότητα μικροοργανισμών που ζει στον πεπτικό σωλήνα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή θρεπτικών ουσιών. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία αυτών των μικροοργανισμών.
Μια από τις βασικές ανησυχίες είναι ότι ορισμένα γλυκαντικά μπορεί να μειώσουν την ποικιλία των βακτηρίων του εντέρου, οδηγώντας σε μια λιγότερο υγιή μικροχλωρίδα. Ειδικότερα, ορισμένα γλυκαντικά έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ευεργετικών σύνθετων ουσιών, όπως τα βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του εντέρου και την πεπτική υγεία.
Επιπλέον, ορισμένα γλυκαντικά νέας γενιάς μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές αντιδράσεις, όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Αυτές οι αντιδράσεις συχνά σχετίζονται με την αδυναμία του οργανισμού να αφομοιώσει πλήρως τα γλυκαντικά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ζύμωση στο έντερο.
Αν και τα γλυκαντικά νέας γενιάς είναι συνήθως ασφαλή για κατανάλωση, οι μελέτες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία του εντέρου συνεχίζονται και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τις έρευνες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους. Προς το παρόν, οι καταναλωτές καλό θα είναι να περιορίζουν τη χρήση τους και να προτιμούν φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, τα οποία έχουν λιγότερες πιθανότητες να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου.