Ερευνητές που ασχολήθηκαν με το κόστος της ευτυχίας κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τελικά μπορεί να μην κοστίζει τόσο ακριβά, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Μια ομάδα ερευνητών στην Ισπανία μελέτησαν αυτόχθονες πληθυσμούς και τοπικές κοινότητες σε 19 περιοχές σε όλο τον κόσμο και είδαν ότι, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ελάχιστους οικονομικούς πόρους, ζουν ικανοποιητικά.
Αγοράζεται η ευτυχία;
Η αντίληψη ότι τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία είναι μια κοινή παραδοχή στα οικονομικά και την πολιτική.
Καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται, οι άνθρωποι αναμένεται γενικά να ζουν πιο ικανοποιητικές ζωές.
Πράγματι, διεθνείς δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι σε πλουσιότερες χώρες χαρακτηρίζουν σταθερά τους εαυτούς τους πιο ικανοποιημένους από τους ανθρώπους σε φτωχότερες χώρες.
Με βάση αυτό το πρότυπο, οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ έχουν προωθήσει πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων σε όλο τον κόσμο.
Βιώσιμη ευτυχία
Το μέσο σκορ ικανοποίησης από τη ζωή στις μικρές κοινωνίες που εξετάστηκαν έφτανε το 6,8 σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10.
Παρόλο που υπήρχαν και κοινότητες με χαμηλές βαθμολογίες (έως και 5,1), 4 από τις 19 περιοχές έδωσαν σκορ πάνω από 8 – μια τυπική τιμή που βλέπαμε για πλούσιες σκανδιναβικές χώρες σε άλλες έρευνες.
«Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις κοινωνίες έχουν ιστορικό περιθωριοποίησης και καταπίεσης», υπογραμμίζουν οι ερευνητές από το Universitat Autònoma de Barcelona.
Το συμπέρασμα, λένε, είναι ότι η ευτυχία δεν απαιτεί υψηλά επίπεδα υλικού πλούτου.
«Η ισχυρή σύνδεση που συχνά παρατηρείται ανάμεσα στο εισόδημα και την ικανοποίηση από τη ζωή δεν είναι οικουμενική και αποδεικνύει ότι ο πλούτος – όπως παράγεται από τις βιομηχανικές κοινωνίες – δεν αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για να ζουν οι άνθρωποι ευτυχισμένες ζωές», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τα ευρήματα, σχολίασε η ομάδα, είναι μια καλή είδηση για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών, καθώς προσφέρουν ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη που καταναλώνει φυσικούς πόρους δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία.
Οι ερευνητές επισήμαναν ακόμα ότι οι κάτοικοι πολλών αυτόχθονων και τοπικών κοινωνιών λένε ότι είναι ευτυχισμένοι, δεν γνωρίζουν όμως το γιατί.
Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η οικογένεια, οι σχέσεις, η κοινωνική στήριξη, η πνευματικότητα και η επαφή με τη φύση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες.
Η ευτυχία «κρύβεται» στα απλά
Στην καθημερινή μας ζωή, ξεχνάμε να βλέπουμε την ομορφιά γύρω μας. Αφιερώστε χρόνο για να μυρίσετε ένα λουλούδι, να χαϊδέψετε ένα ζώο, να δείτε το ηλιοβασίλεμα, να κάνετε μια πράξη καλοσύνης.
Εστιάστε στους ανθρώπους σας. Η δημιουργία και η διατήρηση ισχυρών δεσμών με τους φίλους και την οικογένειά μας, μας γεμίζει και μας ισορροπεί.
Το να προσφέρετε και να δέχεστε ευγένεια και καλοσύνη, έχει σημαντική επίδραση στη διάθεσή σας.
Οι πράξεις και τα λόγια καλοσύνης πραγματικά μπορούν να μας χαρίσουν μια ευτυχισμένη καθημερινότητα και, τελικά, μια ευτυχισμένη ζωή.
Το να κάνετε αυτό που πραγματικά αγαπάτε και να ακολουθείτε την καρδιά σας μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους. Δοκιμάζοντας νέα πράγματα, αλλάζει ο τρόπος που βλέπετε τον κόσμο και είναι κάτι που ανανεώνει και προκαλεί ενθουσιασμό.
Επισκεφθείτε ένα μουσείο, ένα μέρος που δεν έχετε ξαναπάει, πηγαίνετε για πεζοπορία, ξεκινήστε μαθήματα μαγειρικής.
Τολμήστε ό,τι σας ευχαριστεί χωρίς αναβολή.