Οι εφτά διατροφικοί μύθοι που σίγουρα έχεις ακούσει και πιστέψει

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Ωστόσο, οι διατροφικοί πειρασμοί συχνά οδηγούν σε αύξηση του βάρους και, χωρίς άσκηση, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παχυσαρκία. Όταν λοιπόν αποφασίζεις να χάσεις βάρος, υπάρχει ο κίνδυνος να καταφύγεις σε επικίνδυνες δίαιτες.

Στην προσπάθειά σου να χάσεις γρήγορα πολλά κιλά, πρέπει να είσαι προσεκτικός ώστε να μην ακολουθήσεις συμβουλές που δεν έχουν επιστημονική βάση. Ακολουθούν οι 7 πιο συνηθισμένοι μύθοι για τις δίαιτες απώλειας βάρους.

Οι πιο κοινοί μύθοι

Μύθος 1. Η παράλειψη γευμάτων θα εξοικονομήσει θερμίδες

Η παράλειψη των γευμάτων μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και πεινασμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να απολαύσετε ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλές θερμίδες ή να αντισταθμίσετε τα μεγαλύτερα γεύματα όταν τρώτε. Είναι επίσης πιο δύσκολο να κάνετε μια υγιεινή επιλογή όταν είστε πολύ πεινασμένοι.

Μύθος 2. Μπορείτε να φάτε μόνο μια περιορισμένη ποικιλία τροφίμων

Αν δεν τρώτε τίποτα εκτός από σέλινο ή πορτοκάλια όλη την ημέρα για μια εβδομάδα, φυσικά, θα χάσετε βάρος. Όμως, οι δίαιτες μόδας θα γίνουν γρήγορα βαρετές και δεν θα είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα. Αυτό συμβαίνει, επειδή ενώ είναι χαμηλές σε θερμίδες, συχνά δε διαθέτουν το φάσμα των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί σωστά μακροπρόθεσμα. Εάν πρέπει να πάρετε συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών παράλληλα με ένα σχέδιο διατροφής, τότε αυτό είναι ένδειξη ότι μπορεί να μην σας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Δεν είναι απαραίτητο να λιμοκτονείτε για να χάσουν βάρος.

Μύθος 3. Δεν επιτρέπεται καμία ατασθαλία

Το να στερείτε από τον εαυτό σας όλα τα τρόφιμα που απολαμβάνετε δεν θα λειτουργήσει και η απαγόρευση ορισμένων τροφίμων συχνά μας κάνει να θέλουμε να τα τρώμε ακόμη περισσότερο. Θα ενδώσετε τελικά στον πειρασμό και θα εγκαταλείψετε τις προσπάθειές σας, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ενοχής και αποτυχίας. Θυμηθείτε, ότι μία ατασθαλία ανά αραιά χρονικά διαστήματα είναι επιτρεπτή. Προγραμματίστε να έχετε μικρές ποσότητες των τροφίμων που σας αρέσουν και να απολαύσετε κάθε μπουκιά.

Μύθος 4. Δε μπορεί να φας μετά τις 8 το βράδυ

Δεν έχει σημασία πότε τρώτε αν τρώτε πάρα πολύ! Ωστόσο, είναι πιο υγιές για το πεπτικό σας σύστημα να μην τρώει ένα βαρύ γεύμα πριν πάτε για ύπνο. Η κατανόηση της επίδρασης του χρονοδιαγράμματος των γευμάτων στον μεταβολισμό και την υγεία συνεχίζεται και υπάρχουν ακόμη περισσότερα για να μάθουμε σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, πολλοί από εμάς τείνουν να τρώνε υπερβολικά τα βράδια όταν είμαστε κουρασμένοι, οπότε στοχεύστε να φάτε το βραδινό σας γεύμα τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο.

Μύθος 5. Μπορεί να στοχεύσετε την απώλεια κιλών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος

Όσο άδικο και αν φαίνεται δε γίνεται να διαλέξουμε από που θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε κιλά. Όταν ο οργανισμός χάνει λίπος, το κάνει σε όλο το σώμα. Το να επικεντρωθείς σε ένα σημείο του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης ίσως βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη αλλά δε θα απομακρύνει το λίπος.

Μύθος 6. Συγκεκριμένες τροφές σε βοηθάνε να κάψεις λίπος

Κανένα φαγητό δεν μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις λίπος. Ο στόχος είναι η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες χρησιμοποιείς παρά η κατανάλωση ορισμένων φαγητών που θεωρείται ότι διαθέτουν συγκεκριμένες ιδιότητες. Θυμήσου ότι το κλειδί είναι μία ισορροπημένη δίαιτα.

Μύθος 7. Πρέπει να ασκείσαι έντονα παράλληλα

Δεν χρειάζεται να τρέξεις ένα μαραθώνιο για να επωφεληθεί από τη φυσική δραστηριότητα. Ακόμα και ασκήσεις με χαμηλή έντασης, θα σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις ενέργεια. Το γρήγορο περπάτημα, οι δουλειές σπιτιού και ενασχόληση με τον κήπο μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::