Το ουρικό οξύ είναι μια ουσία που παράγεται στον οργανισμό κατά την πέψη των πουρινών, οι οποίες βρίσκονται σε ορισμένες τροφές. Η υπερβολική συγκέντρωση ουρικού οξέος μπορεί να οδηγήσει σε ουρική αρθρίτιδα, προκαλώντας πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των επιπέδων ουρικού οξέος, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιες τροφές βοηθούν και ποιες επιδεινώνουν την κατάσταση.
Οι καλύτερες τροφές για μείωση του ουρικού οξέος
- Φρούτα και λαχανικά: Ιδιαίτερα τα κεράσια, τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα μούρα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση του ουρικού οξέος.
- Δημητριακά ολικής άλεσης: Όπως το καστανό ρύζι, η βρώμη και το ψωμί ολικής άλεσης.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών: Προάγουν την αποβολή ουρικού οξέος μέσω των νεφρών.
- Νερό: Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος.
Οι χειρότερες τροφές που αυξάνουν το ουρικό οξύ
- Κόκκινο κρέας και εντόσθια: Μοσχάρι, χοιρινό, συκώτι, νεφρά περιέχουν υψηλές ποσότητες πουρινών.
- Θαλασσινά: Ιδιαίτερα οι γαρίδες, τα καβούρια, τα μύδια και ο τόνος.
- Αλκοόλ: Ειδικά η μπύρα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζύμη.
- Αναψυκτικά και ζαχαρούχα ποτά: Περιέχουν φρουκτόζη, η οποία αυξάνει την παραγωγή ουρικού οξέος.
Συμβουλές για καλύτερο έλεγχο
- Περιορίστε τις τροφές με υψηλές πουρίνες και προτιμήστε τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.
- Διατηρείστε ένα υγιές βάρος, καθώς η παχυσαρκία επιβαρύνει την κατάσταση.
- Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό ή τον διατροφολόγο για εξατομικευμένες οδηγίες.
Με σωστή διατροφή και υγιεινές συνήθειες, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος και να βελτιώσετε την ποιότητά σας ζωής.