Προσπαθείτε πραγματικά να χάσετε βάρος, αλλά δεν το βλέπετε να συμβαίνει;
Ο διατροφολόγος Ρικ Χέι μας αποκαλύπτει πέντε βασικούς λόγους που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους.
Ο πολύς καφές. Το πρωί δεν μπορείτε να δουλέψετε ή να επικοινωνήσετε με τους άλλους αν δεν πιείτε τον αγαπημένο σας καπουτσίνο. Τι γίνεται όμως με την πολλή ποσότητα; ‘Ο καφές είναι ένα διεγερτικό για το νευρικό σύστημα. Μεταξύ των διαφορετικών επιδράσεων που έχει στο σώμα μας, μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό στις διάφορες σωματικές λειτουργίες, με αποτέλεσμα τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα να πέφτουν για να δημιουργούν την απαραίτητη ενέργεια’. Όταν συμβαίνει αυτό, ο εγκέφαλος μας οδηγεί στο να φάμε κάτι για να επανέλθουμε στα σωστά επίπεδα. Ωστόσο, το μήνυμα της ικανοποίησης της πείνας αργεί να φτάσει στον εγκέφαλο και καταλήγουμε να τρώμε πολύ περισσότερο. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με το πράσινο τσάι μέσα στην ημέρα που αποδεδειγμένα βελτιώνει το μεταβολισμό.
Σκληρή προπόνηση. Αν πάτε για ένα γρήγορο και εξοντωτικό σπριντ, το πρώτο πράγμα που θα ‘κάψει’ το σώμα είναι η αποθήκη μυϊκής μάζας. Μετά ακολουθούν οι υδατάνθρακες που είναι επαρκείς πηγές ενέργειας. Εάν όμως μειώσετε λίγο το ρυθμό, το σώμα διαλέγει να αποσπάσει ενέργεια από το λίπος, όπου είναι και περισσότερη, συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.
Αλάτι. Όσο περισσότερο αλάτι βάζουμε στον οργανισμό μας, τόσο περισσότερο νερό παραμένει στην ουρήθρα και γίνεται κατακράτηση υγρών. Το θέμα δεν είναι να αποβάλουμε εντελώς το αλάτι από τη διατροφή μας αλλά να περιορίσουμε την κατανάλωσή του και ενίοτε να το αντικαθιστάμε με μπαχαρικά.
Νερό με ανθρακικό. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παχυσαρκία, Έρευνα και Κλινική Πρακτική έδειξε ότι το διοξείδιο του άνθρακα στα ανθρακούχα ποτά επηρεάζει την αύξηση βάρους αυξάνοντας την απελευθέρωση γκρελίνης, που είναι γνωστή και ως η ορμόνη της πείνας.
Μόλυνση. Μία έρευνα από το Πεκίνο ανέφερε ότι η χρόνια έκθεση σε μόλυνση στην ατμόσφαιρα μπορεί να αυξήσει το ρίσκο παχυσαρκίας αλλά και της υπέρτασης ή των καρδιακών νοσημάτων. Η αλήθεια είναι όμως ότι όλοι εκτιθέμεθα, λιγότερο ή περισσότερο, σε μολυσμένο αέρα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε προσεκτικοί με το τι τρώμε και από πού έρχεται αυτή η τροφή.