Οι πέντε νέοι τύποι έρωτα που προκαλούν… αναστάτωση στους σύγχρονους ανθρώπους

Ο έρωτας και οι σχέσεις, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδιά τους, δεν ενδείκνυνται για υπαρξιακές αναζητήσεις, καθώς αφοσιωνόμαστε ολοκληρωτικά στο άτομο που μας ενδιαφέρει. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει η Άβα Σκάπσκι, οι σχέσεις δεν ακολουθούν μια γραμμική πορεία αλλά είναι δυναμικές και ένας ειδικός αποκάλυψε πέντε νέους τύπους έρωτα που προκαλούν αναστάτωση στη νέα γενιά.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι σχέσεων: πλατωνικές, συζυγικές, ανοιχτές, προκαθορισμένες. Και όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, οι παραλλαγές είναι ακόμα περισσότερες: ετεροφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, ασεξουαλικοί, ομοφυλόφιλοι, πολυγαμικοί και άλλοι. Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι σχέσεις συνεχώς εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε νέες μορφές έρωτα και σχέσεων.

Η έρευνα και τα αποτελέσματά της

Με αυτό το σκεπτικό, μια μελέτη ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Family Relations το 2021, εντόπισε πέντε νέους τύπους έρωτα που απευθύνονται στη νέα γενιά.

Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν νέες μορφές έρωτα που γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες μεταξύ της νέας γενιάς. Για να εντοπίσουν αυτούς τους πέντε τύπους αγάπης, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 396 ενήλικες που βρίσκονταν σε ερωτική σχέση αλλά δεν ήταν παντρεμένοι. Και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Αρκετές μορφές έρωτα και σχέσεων ξεχωρίζουν. Ιδού ποιες είναι αυτές:

  1. Ευτυχισμένη, σταθερή αγάπη: Αυτό το είδος αγάπης υιοθετείται από το 30,8% των ερωτηθέντων. Εδώ, οι άνθρωποι έχουν μια βαθιά σωματική και συναισθηματική σύνδεση. Η δέσμευση είναι αμοιβαία και η σχέση είναι σταθερή. Προβλέπεται ο γάμος.
  2. Ευτυχισμένη, ανεξάρτητη αγάπη: Υιοθετείται από το 18,9% των συμμετεχόντων, αυτός ο τύπος αγάπης χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα σχέσης και συναισθηματική οικειότητα. Ωστόσο, οι σύντροφοι διατηρούν την ανεξαρτησία τους και εκτιμούν την προσωπική τους ευημερία, ώστε να μπορούν επίσης να ευδοκιμήσουν μαζί.
  3. Εξερευνητική αγάπη: Για το 17,9%, αυτός ο τύπος αγάπης είναι μια μορφή ελευθερίας και σιωπηρής συμφωνίας. Υπάρχει χώρος για εξερεύνηση και μη δέσμευση. Η μακροχρόνια δέσμευση είναι δύσκολο να την οραματιστεί κανείς.
  4. Παγιδευμένη αγάπη: Για το 23% των συμμετεχόντων, αυτή η μορφή αγάπης είναι ένα είδος παγίδας. Υπάρχει ελάχιστη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συντρόφων και μικρή προσωπική ικανοποίηση. Αυτό το είδος σχέσης οδηγεί γενικά σε απογοήτευση και στη συνέχεια με μαθηματική ακρίβεια στον χωρισμό.
  5. Πλατωνικός έρωτας: Τέλος, το 9,3% των συμμετεχόντων υιοθετεί μια πλατωνική, πλασματική αγάπη. Τα συναισθήματα είναι συχνά πολύ έντονα, είτε αρνητικά είτε θετικά, όπως επισημαίνει ο Forbes. Η σχέση είναι συχνά συνώνυμη με μια βόλτα στο τρενάκι του λούνα παρκ. Ένα μάλλον εξαντλητικό είδος αγάπης!

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πρώτος τύπος έρωτα: «ευτυχισμένος και σταθερός» είναι αυτός που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Τα ευρήματα της έκθεσης είναι σαφή: «Οι ρομαντικές σχέσεις των ενηλίκων διαφέρουν ως προς τη δυναμική της σχέσης, τη συναισθηματική και σωματική οικειότητα και τη δέσμευση», σύμφωνα με έναν από τους συντάκτες της μελέτης, τον Jonathon Beckmeyer ο οποίος πρόσθεσε στη συνέχεια πως «στόχος μας ήταν να χρησιμοποιήσουμε διάφορες διαστάσεις των ρομαντικών σχέσεων για να προσδιορίσουμε μια τυπολογία των αναδυόμενων ρομαντικών σχέσεων των ενηλίκων».

Διαβάζοντας, λοιπόν, τα παραπάνω δεν μένει παρά να ανακαλύψετε σε ποιο είδος ερωτικής σχέσης ανήκει η δική σας. Εάν σας ενδιαφέρει φυσικά…

Μοιραστείτε την ανάρτηση::