Οι πιο συχνοί επικίνδυνοι εθισμοί

Οι περισσότεροι όταν ακούμε τη λέξη εθισμός σκεφτόμαστε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τον τζόγο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εθισμοί και κάποιοι από αυτούς είναι και πιο συχνοί.

Ας δούμε εννέα από τους πιο συνηθισμένους εθισμούς που επηρεάζουν τους ανθρώπους σήμερα, σύμφωνα με ειδικούς και ψυχολόγους εθισμού.

Οι πιο κοινοί εθισμοί

1. Εθισμός στο τσιγάρο

Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, το οποίο είναι το κύριο εθιστικό συστατικό που βρίσκεται στα τσιγάρα. Αυτή η μορφή εθισμού έχει τον υψηλότερο αριθμό εθισμένων. Δεδομένου ότι τα τσιγάρα είναι νόμιμα και έχουν ήπιες παρενέργειες, οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι τα τσιγάρα δεν είναι τόσο επιβλαβή όσο άλλες μορφές εθισμού. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καπνός προκαλεί περισσότερους θανάτους από άλλους εθισμούς. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν γνωρίζουν ότι ο καπνός είναι επιβλαβής για την υγεία τους, συχνά δυσκολεύονται να ξεπεράσουν την επιθυμία να σταματήσουν, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη ενός προβλήματος εθισμού.

2. Εθισμός στο αλκοόλ

Ο εθισμός στο αλκοόλ μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί λόγω του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία μας δέχεται την κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ. Παρόλο που το αλκοόλ είναι νόμιμο, η πιθανή κατάχρηση και εθισμός μπορεί να εκθέσει τους χρήστες σε πολλούς κινδύνους για την υγεία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δηλώνει ότι το αλκοόλ συμβάλλει σε τουλάχιστον 60 είδη ασθενειών και τραυματισμών, όπως ηπατική νόσος, συντριβές, βία και άλλα. Η χρήση αλκοόλ συνεχίζει να αυξάνεται λόγω του φθηνού κόστους και της εύκολης διαθεσιμότητας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερβολική δόση, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε θάνατο.

3. Εθισμός στη μαριχουάνα

Η μαριχουάνα, ή η κάνναβη, είναι η παράνομη ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως και διακινείται περισσότερο. Έχει αρχίσει να γίνεται πιο κοινωνικά αποδεκτό από τότε που νομιμοποιήθηκε σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από το γεγονός ότι είναι μια δυνητικά εθιστική ουσία. Η αύξηση του εθισμού στη μαριχουάνα τα τελευταία χρόνια μπορεί επίσης να οφείλεται σε αύξηση της ισχύος της. Η μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τη σωματική απόδοση και τη γνωστική ανάπτυξη, να καταστρέψει μόνιμα τη μνήμη, να επιδεινώσει τη σχιζοφρένεια και να προκαλέσει διάφορα άλλα ζητήματα.

4. Εθισμός στα παυσίπονα

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά από φαρμακοποιούς και γιατρούς για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, αλλά μόνο και μόνο επειδή συνταγογραφούνται δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένα από εθιστικές ιδιότητες. Παρόλο που ένα άτομο μπορεί να παίρνει φαινομενικά ακίνδυνα επίπεδα παυσίπονων, αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εθισμό. Πολλοί άνθρωποι που παίρνουν παυσίπονα δεν συνειδητοποιούν ότι είναι εθισμένοι μέχρι να προσπαθήσουν να σταματήσουν να τα παίρνουν. Μόλις εθιστούν, μπορεί να μετατραπεί σε έναν δύσκολο εθισμό για θεραπεία.

5. Εθισμός κοκαΐνης

Η κοκαΐνη είναι μια δημοφιλής ουσία μεταξύ των ανώτερων κατηγοριών επειδή είναι συνήθως αρκετά ακριβή. Παρόλο που ο αριθμός των τοξικομανών στις ΗΠΑ αρχίζει να μειώνεται, αυτό συμβαίνει σταδιακά. Αυτό το φάρμακο μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων υγείας και είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την καρδιά. To κρακ κοκαϊνης είναι μια μορφή ελεύθερης βάσης κοκαΐνης που έχει συνήθως αναμιχθεί με μαγειρική σόδα ή άλλες φτηνές ουσίες. Τόσο η κοκαΐνη όσο και το κρακ έχουν καταστρέψει πολλές ζωές.

6. Εθισμός ηρωίνης

Η ηρωίνη θεωρείται συχνά ως το χειρότερο φάρμακο στο οποίο μπορεί να εκτεθεί ένα άτομο. Σε τελική ανάλυση, μόνο μία δόση ηρωίνης μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε ένα άτομο. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι μπορούν να το δοκιμάσουν μία ή δύο φορές και να μπορούν να σταματήσουν, αλλά δεν καταλαβαίνουν πόσο εθιστικό και καταστροφικό είναι. Η απόσυρση από την ηρωίνη μπορεί να είναι μια τρομερή εμπειρία, γι ‘αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να σπάσουν τη συνήθεια. Η ηρωίνη μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας όπως νεφρική ή ηπατική νόσο, βακτηριακές λοιμώξεις των καρδιακών βαλβίδων και των αιμοφόρων αγγείων και πνευμονικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε HIV, ηπατίτιδα Β και C μέσω του διαμοιρασμού των βελόνων.

7. Εθισμός στα τυχερά παιχνίδια

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια είναι μια μορφή συμπεριφοράς εθισμού που περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους παιχνιδιού που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή, την οικογένεια και / ή την καριέρα ενός ατόμου. Τα άτομα με εθισμό στα τυχερά παιχνίδια τείνουν να κρύβουν τη συμπεριφορά τους, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ψέματα στα μέλη της οικογένειάς τους ή να κρύβουν τις απώλειες ή τα κέρδη τους. Χρησιμοποιούν τα τυχερά παιχνίδια για να πάρουν τον ενθουσιασμό και τις συγκινήσεις ή ως απόδραση. Οι τοξικομανείς μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομικά, νομικά, διαπροσωπικά και επαγγελματικά ζητήματα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που έχουν πρόβλημα τυχερών παιχνιδιών μπορεί να σκεφτούν ή ακόμα και να επιχειρήσουν αυτοκτονία.

8. Εθισμός στο σεξ

Ο σεξουαλικός εθισμός μπορεί να συμβεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως το ανώνυμο σεξ με πολλαπλούς συντρόφους, καταναγκαστικό αυνανισμό, σεξ με πόρνες, ηδονοβλεψία και διάφορες σχέσεις. Εμφανίζεται όταν ένα άτομο απασχολείται με το σεξ και ενεργεί στις σεξουαλικές του παρορμήσεις, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις βλαβερές συνέπειες. Οι εθισμένοι στο σεξ συχνά χρησιμοποιούν το σεξ ως έναν τρόπο για να ανακουφίσουν το άγχος τους, να ξεφύγουν από την πραγματικότητα ή να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις που θα μπορούσαν να σχετίζονται με μια οριακή διαταραχή της προσωπικότητας. Ο σεξουαλικός εθισμός μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων και τάσης συμμετοχής σε σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

9. Εθισμός στο Διαδίκτυο

Ο εθισμός στο Διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο σε καθημερινή βάση, αλλά υπάρχει ένα σημείο που μετατρέπεται σε εθισμό. Οι εθισμένοι στο Διαδίκτυο ξοδεύουν υπερβολικό χρόνο στο διαδίκτυο και καταλήγουν να δίνουν προτεραιότητα στη χρήση του Διαδικτύου εις βάρος των φίλων, της οικογένειας, της σταδιοδρομίας των σοπουδών τους και άλλεων δραστηριοτήτων. Αρχίζουν να αισθάνονται εκτός ελέγχου όταν πρόκειται για τις συνήθειες τους στο Διαδίκτυο και καταλήγουν να αισθάνονται ένοχοι ή να ενεργούν κρυφά. Μπορεί ακόμη και να παρουσιάσουν συμπτώματα στέρησης, όπως διέγερση ή άγχος εάν δεν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για κάποιο χρονικό διάστημα.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::