Οι τροφές που απαγορεύονται αν έχεις σάκχαρο

Εκτός από τα γλυκά που είναι απαγορευτικά για όσους έχουν σάκχαρο, υπάρχουν κι άλλες τροφές που μπορεί να είναι επικίνδυνες. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές:

1.Λευκό ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι

Το άσπρο ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά είναι επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.Η κατανάλωση ψωμιού, κουλούρια και άλλες τροφές εκλεπτυσμένου αλευριού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.Και αυτή η απάντηση δεν είναι αποκλειστική για προϊόντα σιταριού. Σε μια μελέτη, τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη αποδείχθηκε επίσης ότι αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, με τους τύπους με βάση το ρύζι να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ένα γεύμα που περιέχει κουλούρι με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες όχι μόνο αύξησε το σάκχαρο στο αίμα, αλλά επίσης μείωσε τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και διανοητικά ελλείμματα. Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν λίγη ίνα , η οποία βοηθά στην επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε μια άλλη μελέτη, η αντικατάσταση του λευκού ψωμιού με ψωμί υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες αποδείχθηκε ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Επιπλέον, παρουσίασαν μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης

2. Αρωματισμένα ροφήματα καφέ

Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου διαβήτη. Ωστόσο, τα αρωματισμένα ποτά καφέ πρέπει να θεωρούνται ως υγρό επιδόρπιο και όχι ως υγιεινό ποτό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός σας δεν επεξεργάζεται παρόμοια υγρά και στερεά τρόφιμα. Όταν πίνετε θερμίδες, δεν αντισταθμίζετε τρώγοντας λιγότερο αργότερα, πιθανώς οδηγώντας σε αύξηση βάρους. Τα αρωματισμένα ποτά καφέ είναι επίσης φορτωμένα με υδατάνθρακες. Ακόμη και οι “ελαφριές” εκδόσεις περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες για να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Για παράδειγμα, μια καραμέλα frappuccino των 16 ουγγιών (454 ml) από την Starbucks περιέχει 67 γραμμάρια υδατάνθρακες και το ίδιο μέγεθος ελαφριάς φραπουκίνης καραμέλας περιέχει 30 γραμμάρια υδατανθράκων. Για να διατηρήσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας και να αποφύγετε την αύξηση βάρους, επιλέξτε απλό καφέ ή εσπρέσο με μια κουταλιά της σούπας βαριά κρέμα ή μισό και μισό.

3. Αναψυκτικά

Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τα αναψυκτικά και τα σακχαρούχα ποτά. Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά, βρίσκονταν σε 26% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη. Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά “διαίτης”, που απλώς περιέχουν εναλλακτικές – αλλά εξίσου επικίνδυνες – μορφές ζάχαρης. Προτιμήστε ανθρακούχο νερό με λεμόνι.

4. Κόκκινο κρέας

Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε εντελώς το κόκκινο κρέας από την διατροφή σας, αλλά πρέπει να το καταναλώνετε πολύ προσεκτικά. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη διαβήτη. Προτιμήστε πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο και τα low-fat γαλακτοκομικά.

5. Fast food

Πίτσες, κρέπες και φαλάφελ. Πολύ νόστιμα και πάρα πολύ ανθυγιεινά. Αυτές οι τροφές πρακτικά έχουν μηδενική διατροφική αξία, καθώς μας προσφέρουν μόνο θερμίδες, κενούς υδατάνθρακες, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και αλάτι. Το αλάτι, μάλιστα, αυξάνει και τον κίνδυνο για επιπλοκές στην αρτηριακή πίεση—κάτι που οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

6. Πλήρες γάλα

Τα πλήρη γαλακτοκομικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και παχυσαρκίας. Αγοράστε γαλακτοκομικά προϊόντα με 1% ή 0% λιπαρά, ώστε να προσλαμβάνετε ικανοποιητικές ποσότητες πρωτεΐνης και ασβεστίου, χωρίς το επιπλέον, περιττό βάρος των λιπαρών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::