Οι τροφές που βελτιώνουν διάθεση και σκέψη σε ηλικιωμένους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε και με ελληνική συμμετοχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη και αφορά στη βελτίωση της γνωστικής κατάστασης και τη διάθεση ηλικιωμένων ανδρών μέσω της διατροφής.

Σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση της διατροφής στην ψυχοσυναισθηματική κατάσταση σε έναν ηλικιωμένο πληθυσμό της περιοχής των Χανίων.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, η γνωστική κατάσταση και η κατάσταση της διάθεσης επηρεάζουν τόσο τις προσωπικές όσο και τις κοινωνικές καθημερινές δραστηριότητες, με μεγάλη επίδραση στην ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Η γνωστική κατάσταση αξιολογήθηκε σε 101 ηλικιωμένα άτομα μέσω της εξέτασης Mini-Mental State Examination (MMSE) και η διάθεση αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Άγχους και Κατάθλιψης (HADS).

Η διατροφική κατάσταση αξιολογήθηκε με τη χρήση ενός ειδικά διαμορφωμένου ερωτηματολογίου σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες.

Έγινε πολυμεταβλητή στατιστική ανάλυση, με προσαρμογή ως προς την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, την εκπαίδευση και τη συννοσηρότητα.

Αποτελέσματα

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, στους άνδρες προέκυψε μία θετική συσχέτιση από την κατανάλωση λαχανικών και αρνητική συσχέτιση με την κατανάλωση πατάτας.

Καταγράφηκε, επίσης, μία προστατευτική επίδραση στη συναισθηματική κατάσταση από το κρέας κοτόπουλου, ψαριών, φρούτων, δημητριακών και τυριού.

Μεταξύ των γυναικών δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση γνωστικής κατάστασης και διάθεσης με οποιοδήποτε τρόφιμο, ενώ βρέθηκε επιζήμια επίδραση της κατανάλωσης λαχανικών.

Η επιστημονική ομάδα σχολιάζει πως μία διατροφή που είναι βασισμένη στα λαχανικά – με αξιοσημείωτη εξαίρεση τα φρούτα και τα όσπρια – συσχετίστηκε με καλύτερη γνωστική κατάσταση στους άνδρες, αν και όχι στις γυναίκες.

Η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, καθώς και ψαριών, κρέατος κοτόπουλου και τυριού μεταξύ των ανδρών συσχετίστηκε με καλύτερη συναισθηματική κατάσταση, υποδεικνύοντας ότι η επαρκής παροχή πρωτεΐνης μπορεί να παίζει ρόλο στη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::