Οι 3 “πληγές” που αφήνει το σολάριουμ στην υγεία σας

Το καλοκαίρι είναι εδώ, αλλά δεν θέλετε να βγείτε εντελώς λευκοί στην παραλία. Έτσι, “φλερτάρετε” με την ιδέα να κάνετε σολάριουμ.

Γνωρίζατε, όμως, ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση σολάριουμ μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόροι! Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 90% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν σολάριουμ γνωρίζουν τους κινδύνους για την υγεία τους, αλλά εξακολουθούν χρησιμοποιούν σολάριουμ ούτως ή άλλως!

Η συνεργάτιδα της Cleveland Clinic, δερματολόγος δρ. Jennifer Lucas, αναλύει τις πολύ σοβαρές ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τη χρήση σολάριουμ.

1. Καρκίνος δέρματος

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η χρήση σολάριουμ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Αλλά ξέρετε πόσο σοβαρός είναι αυτός ο κίνδυνος;

Οι δερματολόγοι βλέπουν να αναπτύσσονται καρκίνοι του δέρματος σε νεότερους ανθρώπους, τους οποίους πολλοί ειδικοί αποδίδουν στη χρήση σολάριουμ. Μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση σολάριουμ με αυξημένο κίνδυνο όλων των μορφών καρκίνου του δέρματος.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας αναφέρει ότι η χρήση σολάριουμ αυξάνει κατά 58% τις πιθανότητες για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και κατά 24% εκείνες για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Το χειρότερο: αυξάνει κατά 75% την πιθανότητα μελανώματος, του πιο επικίνδυνου τύπου καρκίνου του δέρματος.

“Παρατηρούμε έναν πραγματικό, αυξημένο κίνδυνο μελανώματος ειδικά σε νεότερες γυναίκες. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε τι ακριβώς να το αποδώσουμε, αλλά πιθανώς το μεγαλύτερο πράγμα που βλέπουμε είναι ότι οι νεότερες γυναίκες είναι εκείνες που κάνουν σολάριουμ”, είπε η δρ, Lucas.

Εάν έχετε έναν σπίλο που φαίνεται διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο στο σώμα σας, απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας για να τον ελέγξει.

2. Προβλήματα στα μάτια

Αυτά τα πολύχρωμα, πλαστικά γυαλιά που σας δίνουν τα σαλόνια μαυρίσματος για να καλύψετε τα μάτια σας ενώ κάνετε σολάριουμ δεν αρκούν για να κρατήσουν μακριά τους κινδύνους.

Η χρήση σολάριουμ μπορεί να βλάψει την εσωτερική δομή των ματιών και των βλεφάρων, θέτοντας σας σε κίνδυνο για παθήσεις όπως ο καταρράκτης και το οφθαλμικό μελάνωμα (καρκίνος των ματιών).

3. Πρόωρη γήρανση

Οι περισσότεροι κάνουν σολάριουμ, επειδή πιστεύουν ότι κάνει το δέρμα τους να φαίνεται πιο όμορφο. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο το μαύρισμα μπορεί να επηρεάσει μακροπρόθεσμα το δέρμα σας, δεν αξίζει το ρίσκο.

“Ειλικρινά, όλοι θέλουμε να δείχνουμε νεότεροι. Αλλά όσο περισσότερη είναι η έκθεσή μας στην υπεριώδη ακτινοβολία, τόσο περισσότερη φωτογήρανση και ζημιά προκαλείται στο δέρμα μας”, λέει η δρ. Lucas.

Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα σας πιο βαθιά και καταστρέφουν το κολλαγόνο -το βασικό δομικό στοιχείο του δέρματος- και την ελαστίνη, που σας βοηθά να δείχνετε νεότεροι. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναπτύξετε σκουρόχρωμες κηλίδες και ζαρωμένο δέρμα, που εν τέλει φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα: σας κάνουν να φαίνεστε πολύ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι είστε.

“Πρέπει να σέβεσαι το δέρμα σου. Η χρήση αντηλιακού, η κάλυψη όλου το σώματος με ελαφριά ρούχα το καλοκαίρι και η αποφυγή του μεσημεριανού ήλιου, είναι αυτά που προλαμβάνουν καλύτερα τις βλάβες του δέρματος”, κατέληξε η ίδια.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::