Οκτώ μικρά «μυστικά» για να ελέγξετε τη διατροφή και τα κιλά σας το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι έχει ήδη ξεκινήσει και, μαζί με την καλή διάθεση, πολλοί από εμάς επικεντρωνόμαστε σε μια δίαιτα-εξπρές για την παραλία. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη…

Η απώλεια βάρους με υγιεινό και σωστό τρόπο δεν πρέπει να είναι μια προσωρινή προσπάθεια μόνο για την παραλία, αλλά μια διαρκής διαδικασία που προάγει την υγεία. Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε ένα σωστό σωματότυπο μέσω της καθημερινής υγιεινής διατροφής, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα του βάρους μας και την καλή υγεία μακροπρόθεσμα.

Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι οι συνεχόμενες και πολλές φορές αυστηρές δίαιτες, γιο-γιο, του καλοκαιριού με μόνο σκοπό την απώλεια είναι και αυτές που συμβάλουν στην καταστροφή του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την δυσκολία του οργανισμού στην πορεία να επανέλθει.

Η απώλεια κιλών πρέπει να έχει πρώτο γνώμονα την σωστή υγεία, την θωράκισή της, την αντιμετώπιση του οργανισμού στην ασθένεια και την νοσηρότητα και τελευταία έρχεται η αισθητική πλευρά του πράγματος.

Ο στόχος λοιπόν είναι να συνδυάσουμε καλοκαίρι και διατροφή για να είμαστε υγιείς, χωρίς άγχος και πίεση

1. Σωστή ενυδάτωση

Η θερμοκρασία το καλοκαίρι ανεβαίνει καθώς η έκθεση στον ήλιο είναι καθημερινότητα, άρα η ενυδάτωση του οργανισμού είναι το πρώτο και βασικότερο μέλημα μας.

Η αφυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες και η πρόσληψη υγρών επιτυγχάνετε με την κατανάλωση νερού, υγρών και από την κατανάλωση τροφών που έχουν αρκετή υγρασία.

Τέτοιες τροφές είναι τα φρούτα και τα λαχανικά(καρπούζι, το αγγούρι, πεπόνι, ντομάτα κλπ) τα οποία και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της πρόσληψης σε νερό.

Το σίγουρο όμως και το βασικότερο είναι η κατανάλωση του νερού που θα πρέπει να καταναλώνεται μέσα στην ημέρα σε ποσότητα τέτοια που να εξασφαλίζει στον οργανισμό την απαραίτητη ανάγκη σε υγρά.

Περίπου θεωρούμε ότι οι άνδρες με 2,5 -3,5 λίτρα και για τις γυναίκες 2-3 λίτρα νερό την ημέρα είναι ικανοποιητικά.

2. Πρωινό: Το πιο σημαντικό γεύμα

Βασικό γεύμα για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας το οποίο και καταναλώνουμε είτε ξυπνήσουμε στις 7 το πρωί είτε στις 10 το πρωί.

Ένα πρωινό σωστό μας δίνει ενέργεια, δύναμη, τόνωση. Ακόμη και αν δεν προλαβαίνουμε ή δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτό, είναι απαραίτητο να αλλάξουμε και έστω και στο ελάχιστο να καταναλώνουμε κάτι όπως για παράδειγμα ένα τοστ, ένα κομμάτι σπιτικό κέικ, ένα γιαούρτι με λίγο μέλι κλπ.

3. Μικρά και συχνά γεύματα

  • Χυμοί smoothie φρούτων και λαχανικών
  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς
  • Φρέσκα λαχανικά πχ αγγούρι, καρότα κλπ
  • Μπαγκέτα ή τόστ με λαχανικά και τυρί ή γαλοπούλα
  • Μια παγωμένη γρανίτα, καρπούζι φράουλα κλπ
  • Ένα τσάι παγωμένο ή ένα ρόφημα κιφίρ

4. Μακριά από το junk food και τα πρόχειρα γεύματα.

Προσέξτε ιδιαίτερα το γρήγορο φαγητό καθώς και διάφορα έτοιμα αρτοποιήματα που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και τοξίνες. Κουράζουν τον οργανισμό προσθέτουν εύκολα λίπος άρα και βάρος και σε συνδυασμό με τη ζέστη προσφέρουν άσχημο αίσθημα βάρους, τυμπανισμού και κόπωσης.

Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι πολλά από τα έτοιμα φαγητά το καλοκαίρι λόγω αλλοίωσης από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι βασική αιτία δηλητηρίασης με αποτέλεσμα να μας καταστρέψουν ακόμη και τις διακοπές.

Το κλειδί γι’ αυτό είναι να προετοιμάζουμε τα γεύματά μας από την προηγούμενη ημέρα είτε λίγο προτού ξεκινήσουμε για την παραλία.

5. «Όχι» στη συχνή πόση cocktail και αλκοόλ

Τα coctails είναι αληθινές θερμιδικές βόμβες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Από την άλλη ποτά όπως το λευκό κρασί, το τζιν και η βότκα, κατά προτίμηση με πάγο μας βοηθούν να μειώσουμε την γλυκόζη. Αλλά και ένα πιο βαρύ ποτό να πιούμε δεν μας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα εάν μείνομε στο ένα και όχι σε καθημερινή βάση.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι δεν πίνουμε ποτέ αλκοόλ και μετά να οδηγήσουμε.

Δεν φταίει κάτι κάποιος άλλος που μπορεί να πληρώσει την δική μας απερισκεψία άλλα ούτε και εμείς πρέπει για κάποια λεπτά διασκεδάσεις να στερηθούμε την ζωή μας.

6. Μεσημεριανό φαγητό

Έχοντας καταναλώσει τα μικρά ενδιάμεσα γεύματα ο οργανισμός είναι περισσότερο έτοιμος και έχει μειωθεί το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα η κατανάλωση του μεσημεριανού φαγητού να είναι πιο εύκολη.

Ξεκινάμε λοιπόν από την σαλάτα που δεν θα πρέπει να λείπει εκτός και αν παραγγέλλουμε κάτι άλλο όπως για παράδειγμα ένα λαδερό φαγητό από αυτά που η ελληνική κουζίνα διαθέτει σε αφθονία

Καταναλώνουμε ότι θέλουμε σε κανονικό φαγητό πχ ψάρι ή κρέας ή ζυμαρικά προσέχοντας να είμαστε μετρημένοι στις… μπουκιές μας ώστε να μην αισθανθούμε δυσφορία αλλά απλά καλά και χορτάτοι.

Καλυτέρα να φάμε λιγότερο παρά να μας δημιουργηθεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

7. Παγωτά

Τα παγωτά είναι μια καλή λύση για το καλοκαίρι σε σχέση με τα γλύκα τύπου πάστας ή τα σιροπιαστά. Το παγωτό, είναι προτιμότερο λόγω της υγρασίας που περιέχει και επιπλέον μπορούμε να βρούμε πιο ελαφριές γεύσεις που θα μας ικανοποιήσουν αλλά και δεν θα μας φορτώσουν θερμίδες και ενοχές.

Για παράδειγμα ένα παγωτό σορμπέ ή βανίλια ή κακάο -δύο μπάλες το πολύ- χωρίς σιρόπι αλλά με λίγο ξηρό καρπό είναι μια «σοφή» επιλογή.

8. Ευκαιρία για άσκηση

Ο καλός καιρός, η θάλασσα, τα αρώματα φύσης και τα όμορφα τοπία μας προσκαλούν να προσθέσουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα αποτελούν καλές λύσεις για την καθημερινή γυμναστική μας.

Εκτός από την βοήθεια που μας παρέχει η άσκηση στην απώλεια κιλών και την ενδυνάμωση του οργανισμού μας παρέχει και ψυχική ευεξία και αίσθημα βελτίωσης από το καθημερινό στρες και άγχος.

Στην θάλασσα και την παραλία το κολύμπι, η κατάδυση, η μπάλα, οι ρακέτες, το βόλεϊ και το περπάτημα στην άμμο, είναι ό,τι καλύτερο προκειμένου να τονώσουμε και να βοηθήσουμε την υγεία μας, την ευεξία μας και να επιταχύνουμε την απώλεια κιλών.

Τέλος είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι δεν κάνουμε δίαιτα αλλά σωστή διατροφή και μάλιστα βασισμένη στην γνώριμή μας μεσογειακή διατροφή, χωρίς άγχος και πίεση και με γνώμονα το σύνολο και την συνεχή ενίσχυση του οργανισμού μας και της υγείας μας.

Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν χρειάζονται οι ενοχές στις διακοπές εάν για κάποιες ημέρες μείνουμε χωρίς πρόγραμμα διατροφής. Το πρόβλημα θα είναι μικρό εάν ξεφύγουμε λίγο, αρκεί όμως να θυμόμαστε ότι επιστρέφοντας θα βάλουμε τον οργανισμό μας στην διατροφική του σειρά όχι με άγχος αλλά με προσοχή στην υγεία μας.

Οπότε, ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες, παίξτε με τα παιδιά σας στην παραλία (και όχι μόνο) και καλό καλοκαίρι…

Μοιραστείτε την ανάρτηση::