Ουρολοίμωξη και διατροφή

Αν είστε από τις άτυχες που συχνά υποφέρουν από ουρολοιμώξεις, οι επιστήμονες λένε ότι η ουρολοίμωξη μπορεί να προληφθεί και μέσω της διατροφής.

Η φύση διαθέτει στο «φαρμακείο» της πλήθος επιλογών που προλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και συμβάλλουν στη μείωση των ενοχλητικών συμπτωμάτων τους. Παρακάτω παρουσιάζονται φυσικοί τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε ενάντια στην ουρολοίμωξη:

Νερό

Η κατανάλωση άφθονου νερού καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στην αποβολή των μικροβίων μέσω της ούρησης και τη μείωση του πολλαπλασιασμού τους. Προσπαθείστε να πίνετε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια ημερησίως ακόμα και αν δεν νιώθετε αίσθημα δίψας.

Βιταμίνη C

Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη βιταμίνης C αυξάνει την οξύτητα των ούρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται αφιλόξενο περιβάλλον για τα μικρόβια. Εντάξτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς και ένα συμπλήρωμα διατροφής 500-1000mg. Πέρα από τα οφέλη κατά της ουρολοίμωξης, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Cranberry

Το cranberry αποτελεί μια από τις πιο γνωστές υπερτροφές και είναι μια από τις διαδεδομένες φυσικές θεραπείες κατά της ουρολοίμωξης. Το cranberry είναι πλούσιο σε προανθοκυανιδίνες. Αυτό το συστατικό έχει μελετηθεί εκτενώς για το ρόλο του ενάντια στις λοιμώξεις του ουροποιητικού και τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε D-μαννόζη, ενός μονοσακχαρίτη που είναι σύμμαχος ενάντια της ουρολοίμωξης.

Μπορείτε να καταναλώσετε τα cranberry είτε σε χυμό, είτε σε συμπλήρωμα διατροφής. Θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί αν επιλέξετε το χυμό, μιας και οι περισσότεροι έχουν ζάχαρη, συστατικό που πρέπει να αποφεύγεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις λοιμώξεων. Προτιμήστε ένα συμπλήρωμα διατροφής που μπορείτε να το βρείτε σε υγρή μορφή, μορφή χαπιού ή σκόνης, μιας και η περιεκτικότητά του σε δραστικές ουσίες είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή του χυμού.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά εκτός από τη συμβολή τους στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθούν συνολικά τον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει πως η λήψη προβιοτικών, πιο συγκεκριμένα λακτοβάκιλλων, βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων και πως η λήψη τους συνδυαστικά με τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικότερη στην πρόληψη επαναλοιμώξεων.

Σκόρδο

Το εκχύλισμα σκόρδου έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Bromelain (Βρομελίνη)

Η βρομελίνη είναι ένα ένζυμο που περιέχεται στον ανανά και έχει αποδειχθεί πως η συγχορήγησή της με τα αντιβιοτικά βοηθά στην ταχύτερη υποχώρηση της ουρολοίμωξης.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::