Αν και δεν είναι ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης, είναι ο δεύτερος πιο συχνός και «προτιμά» τις γυναίκες. Περίπου το 50% των γυναικών (ή 10 από τις 25) θα βιώσουν μία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.
Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν προλάβουν να εγκατασταθούν και να προκαλέσουν φλεγμονή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτά τα βακτήρια βρίσκουν μειωμένη την άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι εσείς ή κάποιος γνωστός σας θα αντιμετωπίσει μια ουρολοίμωξη. Αυτό συμβαίνει επειδή το βρεγμένο μαγιό αποτελεί «πρόσφορο» έδαφος για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή βακτηρίων, ενώ οι ακατάλληλες παραλίες και οι πισίνες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό μικροβίων.
Επιπλέον, οι κοινόχρηστες τουαλέτες και η αφυδάτωση δε βοηθούν την κατάσταση.
Παρά το πόσο συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις, μπορεί να είναι δύσκολο να τις αναγνωρίσετε αμέσως. Για παράδειγμα, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μία ουρολοίμωξη μπορεί εύκολα να μπερδευτεί με άλλες καταστάσεις.
Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να έχετε προσβληθεί χωρίς να εμφανίζετε συμπτώματα. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε σημεία και συμπτώματα ουρολοίμωξης επικοινωνήστε το συντομότερο δυνατό με το γιατρό σας.
Τα σημάδια που «μαρτυρούν» την ουρολοίμωξη
- Έντονη, επίμονη επιθυμία για ούρηση (συχνοουρία)
- Αίσθημα καύσου και πόνου στην περιοχή της κύστης κατά την ούρηση
- Συχνές, μικρές ποσότητες ούρων
- Επιτακτική ούρηση που μπορεί να φτάσει μέχρι και την ακράτεια
- Νυκτουρία
- Ούρα που φαίνονται θολά
- Ούρα που φαίνονται κόκκινα, έντονα ροζ ή καφέ – σημάδι αίματος στα ούρα
- Ούρα με έντονη οσμή
- Πυελικός πόνος στις γυναίκες — ειδικά στο κέντρο της λεκάνης και γύρω από την περιοχή του ηβικού οστού
- Πόνος στην κοιλιά, αδυναμία, πυρετός, ρίγη ή ναυτία (σε λοιμώξεις του ανωτέρου ουροποιητικού – πυελονεφρίτιδα)