Ο Αμερικανός χημικός Τσαρλς Γκλεν Κινγκ απομονώνει τη βιταμίνη C

Ο Τσαρλς Γκλεν Κινγκ (Charles Glen King), Αμερικανός χημικός και πρωτοπόρος στον τομέα της διατροφής, έγραψε ιστορία το 1932 όταν κατάφερε να απομονώσει για πρώτη φορά τη βιταμίνη C – ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για την ανθρώπινη υγεία. Το επίτευγμά του συνέβαλε καθοριστικά στην κατανόηση των βιταμινών και στη βελτίωση της δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

Ο Κινγκ εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ όταν άρχισε τις έρευνές του για την πρόληψη του σκορβούτου – μιας ασθένειας που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης C και ήταν ιδιαίτερα συχνή στους ναυτικούς τον 18ο και 19ο αιώνα. Χρησιμοποιώντας πειραματόζωα (ινδικά χοιρίδια), τα οποία –όπως και ο άνθρωπος– δεν μπορούν να συνθέσουν μόνα τους τη βιταμίνη C, ο Κινγκ κατάφερε να απομονώσει το δραστικό συστατικό που προλαμβάνει τη νόσο.

Η ουσία που απομόνωσε ήταν το ασκορβικό οξύ, το οποίο αποτελεί τη χημική μορφή της βιταμίνης C. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα, ο Ούγγρος χημικός Άλμπερτ Σέντ-Γκιόργκι (Albert Szent-Györgyi) απομόνωσε την ίδια ουσία από πάπρικα, με αποτέλεσμα και οι δύο να θεωρούνται «συνεφευρέτες» της ανακάλυψης.

Η ανακάλυψη του Κινγκ είχε τεράστια επίδραση. Η απομόνωση και μετέπειτα σύνθεση της βιταμίνης C οδήγησε στην παραγωγή συμπληρωμάτων, στην εμπλουτισμένη διατροφή και στην ευρεία πρόληψη ασθενειών. Επίσης, άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω μελέτες γύρω από άλλες βιταμίνες και τη λειτουργία τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Τσαρλς Γκλεν Κινγκ άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στον χώρο της χημείας και της διατροφής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επιστήμη της υγείας και τη μακροζωία των ανθρώπων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::