Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε παρτίδα αποξηραμένων βερίκοκων – Ανιχνεύθηκε ποσότητα διοξειδίου του θείου

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε την άμεση ανάκληση παρτίδας αποξηραμένων βερίκοκων, καθώς σε ελέγχους ανιχνεύθηκε ποσότητα διοξειδίου του θείου, μια ουσία που χρησιμοποιείται συχνά ως συντηρητικό σε αποξηραμένα φρούτα, αλλά σε συγκεκριμένες επιτρεπτές συγκεντρώσεις. Η παρτίδα που αφορά την ανάκληση βρέθηκε να περιέχει υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του θείου από το επιτρεπόμενο όριο, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία ορισμένων καταναλωτών.

Το διοξείδιο του θείου (SO₂) είναι ένα χημικό συντηρητικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και να διατηρεί το χρώμα τους. Ωστόσο, σε υψηλές συγκεντρώσεις, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε άτομα με ευαισθησία στο θείο ή ασθενείς με άσθμα. Οι αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν από ήπιες ενοχλήσεις, όπως δερματικά εξανθήματα και αναπνευστικές δυσκολίες, μέχρι σοβαρές κρίσεις άσθματος σε ευπαθείς ομάδες.

Ο ΕΦΕΤ ενημέρωσε τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί την παρτίδα αυτή να μην καταναλώσουν το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγοράς. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που διακινούν τα συγκεκριμένα βερίκοκα κλήθηκαν να αποσύρουν άμεσα το προϊόν από τα ράφια, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η κίνηση αυτή του ΕΦΕΤ εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στην αγορά τροφίμων, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από επικίνδυνα προϊόντα. Οι συστηματικοί αυτοί έλεγχοι διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που φτάνουν στα χέρια του καταναλωτή είναι ασφαλή και πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.

Η ανάκληση του προϊόντος αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την προστασία της υγείας των καταναλωτών, ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::