Ο θαυματουργός ρόλος της σπερμιδίνης ενάντια στην γήρανση

Η μάχη κατά της γήρανσης καλά κρατεί εδώ και αιώνες. Η σπερμιδίνη είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας ενάντια στη γήρανση.

Η σπερμιδίνη είναι μία πολυαμίνη και ως τέτοια συναντάται σε όλα τα κύτταρα. Αυτή είναι εξέχουσας σημασίας για την ζωή και την καλή λειτουργία των κυττάρων. Όμως με την πάροδο του χρόνου και την επερχόμενη φθορά, η σπερμιδίνη μειώνεται.

Για την πολυαμίνη αυτή έχουν γίνει πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες την χαρακτηρίζουν ως την ένωση που «γυρνά πίσω το χρόνο». Παράλληλα, αυτή έχει μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες και οφέλη για τον οργανισμό.

Αυτή βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, όπως είναι:
· Τα μπιζέλια
· Το φύτρο
· Τα όσπρια, όπως είναι τα ρεβύθια
· η σόγια
· το συκώτι κοτόπουλου
· το καλαμπόκι
· το κόκκινο κρασί
· ο αμάρανθος
· τα εσπεριδοειδή
· το μπρόκολο και το κουνουπίδι
· τα μανιτάρια
· το πράσινο τσάι
· οι πράσινες πιπεριές
· ορισμένα τυριά

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η σπερμιδίνη παράγεται στο έντερο, όταν λαμβάνει κανείς τα σωστά προβιοτικά.
Σε μεγάλες συγκεντρώσεις τη συναντάμε στο σπέρμα.
Επίσης, αυτή μπορεί να ληφθεί μέσα από εξειδικευμένα συμπληρώματα σπερμιδίνης.

Ποια είναι τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας;

Οι έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει τα σημαντικά οφέλη της σπερμιδίνης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συνολικά, αυτή φαίνεται ότι συμβάλλει στην παράταση του προσδόκιμου ζωής, ενώ παρέχει στον οργανισμό σημαντική προστασία από νευροεκφυλιστικές και καρδιαγγειακές ασθένειες.

Όσον αφορά την προστατευτική δράση της για το καρδιαγγειακό σύστημα, αυτή οφείλεται κυρίως στην προαγωγή της αυτοφαγίας. Η σπερμιδίνη φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των πιθανοτήτων νόσου της καρδιάς, της υπερτροφίας της καρδιάς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναχαιτίσει την εξέλιξη μιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Σχετικά με το νευρικό σύστημα, η αυξημένη πρόσληψη σπερμιδίνης, μπορεί να αναχαιτίσει την πρόοδο εκφυλιστικών παθήσεων, όπως είναι η άνοια και το Parkinson. Αυτή συμμετέχει στη διάλυση τοξικών πλακών που σχηματίζονται στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα δυσλειτουργίες στις γνωστικές λειτουργίες, όπως είναι η μνήμη.

Η σπερμιδίνη έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, αυτή προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και από τις φλεγμονές.
Τέλος, η σπερμιδίνη έχει βρεθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση και την πρόληψη της παχυσαρκίας μέσω της μείωσης της λιπώδους μάζας και της ρύθμισης του μεταβολισμού.

Αν και δεν είναι ακόμη εξακριβωμένος ο μηχανισμός μέσω του οποίου δρα ευεργετικά η σπερμιδίνη, διάφορες έρευνες δείχνουν τα σημαντικά της οφέλη για τον οργανισμό.

Πώς θα μας βοηθήσει ενάντια στην αντιγήρανση;

Η βασική ευεργετική ιδιότητα της εν λόγω ένωσης, η αντιγήρανση, έχει τη βάση της σε δύο μηχανισμούς. Ο πρώτος είναι αυτός της αυτοφαγίας, ο οποίος είναι ένας κυτταρικός μηχανισμός, που συμβάλλει στη διάσπαση των διαλυμένων ή ελαττωματικών μιτοχονδρίων και την απομάκρυνση των αποβλήτων από το κύτταρο. Έτσι, ενισχύεται η αποτοξίνωση των κυττάρων και κατ’ επέκταση του οργανισμού, η οποία αν δεν υπήρχε θα επερχόταν νωρίτερα το γήρας και η φθορά. Η σπερμιδίνη προάγει την κυτταρική ανακύκλωση και την καθυστέρηση της φθοράς και διάφορων ασθενειών.

Επίσης, η μείωση των επιπέδων σπερμιδίνης και άλλων πολυαμίνων στον οργανισμό συνδέεται με την επιβράδυνση του κιρκάδιου ρυθμού, ή αλλιώς του βιολογικού ρολογιού. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε ξεκινούν διάφορα προβλήματα στον οργανισμό, τα οποία συνδέονται και με την προχωρημένη ηλικία. Έρευνες, λοιπόν, έχουν καταδείξει ότι η λήψη σπερμιδίνης μπορεί δυνητικά να εμποδίσει την παραπάνω έλλειψη και τα επαγόμενα προβλήματα.

Έχει παρενέργειες; Και αν, ποιες είναι;

Η σπερμιδίνη είναι ασφαλής και απόλυτα ανεκτή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής με σπερμιδίνη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::