Ο ιδρώτας κάνει καλό στην υγεία σου

Το καλοκαίρι είναι εδώ και ζήσαμε και τον πρώτο καύσωνα. Τέτοιες ημέρες ιδρώνουμε πολύ, κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα ευχάριστο. Ωστόσο, ο ιδρώτας, όπως και κάθε αντίδραση του οργανισμού είναι ένας αμυντικός μηχανισμός σχεδιασμένος για να προστατεύει τον άνθρωπο από διάφορες καταστάσεις. Προτού, όμως, αναλύσουμε τα οφέλη του ιδρώτα, ας δούμε τι ακριβώς είναι.

Τι ακριβώς είναι ο ιδρώτας;

Ο ιδρώτας είναι κυρίως νερό με μικρές ποσότητες χημικών, όπως:

  • αμμωνία
  • ουρία
  • άλατα
  • ζάχαρη

Ιδρώνετε όταν ασκείστε, έχετε πυρετό ή είστε ανήσυχοι . Η εφίδρωση είναι ένας τρόπος να δροσιστεί το σώμα του ανθρώπου. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία σας αυξάνεται, οι αδένες ιδρώτα απελευθερώνουν νερό στην επιφάνεια του δέρματός σας. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, δροσίζει το δέρμα σας και το αίμα κάτω από το δέρμα σας.

Υπερβολική εφίδρωση

Εάν ιδρώνετε περισσότερο από ό, τι χρειάζεστε για τη ρύθμιση της θερμότητας, πάσχετε από υπερίδρωση . Η υπερίδρωση μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις, όπως χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και νευρικό σύστημα ή διαταραχές του θυρεοειδούς .

Χαμηλή εφίδρωση

Εάν ιδρώνετε πολύ λίγο, ονομάζεται ανύδρωση. Η ανύδρωση μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή υπερθέρμανση. Η ανύδρωση μπορεί να προκληθεί με διάφορους τρόπους, όπως εγκαύματα , αφυδάτωση και ορισμένες νευρικές και δερματικές διαταραχές.

Γιατί μυρίζει ο ιδρώτας;

Στην πραγματικότητα, ο ιδρώτας δεν μυρίζει. Η μυρωδιά προέρχεται από αυτό που αναμιγνύεται ο ιδρώτας, όπως βακτήρια που ζουν στο δέρμα σας ή εκκρίσεις ορμονών από περιοχές όπως οι μασχάλες σας.

Οφέλη ιδρώτα

1. Αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων

Αν και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την αποτοξίνωση μέσω του ιδρώτα, α Μελέτη 2016Αξιόπιστη πηγή στην Κίνα έδειξε ότι τα επίπεδα των περισσότερων βαρέων μετάλλων ήταν χαμηλότερα σε εκείνους τους ανθρώπους που ασκούσαν τακτικά.

Βαρέα μέταλλα βρέθηκαν στον ιδρώτα και στα ούρα με μεγαλύτερη συγκέντρωση στον ιδρώτα, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι, μαζί με την ούρηση, η εφίδρωση είναι μια πιθανή μέθοδος για την εξάλειψη των βαρέων μετάλλων.

2. Εξάλειψη PCB

Τα PCB, ή τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, είναι ανθρωπογενείς οργανικές χημικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Ένα άρθρο του 2013 στην τοξικολογία ISRN έδειξε ότι ο ιδρώτας θα μπορούσε να έχει ρόλο στην εξάλειψη ορισμένων PCB από το σώμα.

Το άρθρο ανέφερε επίσης ότι η εφίδρωση δεν φαίνεται να βοηθά στην απομάκρυνση των πιο κοινών υπερφθοριωμένων ενώσεων (PCB) που βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα:

  • σουλφονικό υπερφθοροεξάνιο (PFHxS)
    υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA)
    σουλφονικό υπερφθοροοκτάνιο (PFOS)

3. Βακτηριακός καθαρισμός

Μια ανασκόπηση του 2015 δείχνει ότι οι γλυκοπρωτεΐνες στον ιδρώτα συνδέονται με βακτήρια, βοηθώντας την απομάκρυνση τους από το σώμα. Το άρθρο απαιτεί περισσότερη έρευνα σχετικά με τη μικροβιακή πρόσφυση στον ιδρώτα και τον αντίκτυπό της στις λοιμώξεις του δέρματος.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::