Ο κρυφός κίνδυνος αν τρώτε ξεροψημένες φέτες ψωμί

Το καλοψημένο, τραγανό ψωμί αποτελεί αγαπημένη συνήθεια πολλών, είτε ως πρωινό τοστ είτε συνοδευτικό στο τραπέζι. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι οι ξεροψημένες φέτες ψωμί ενδέχεται να κρύβουν έναν ύπουλο διατροφικό κίνδυνο: τη δημιουργία ακρυλαμιδίου, μιας χημικής ουσίας που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια ένωση που σχηματίζεται όταν τροφές πλούσιες σε άμυλο, όπως το ψωμί ή οι πατάτες, εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες – πάνω από 120°C – κατά το ψήσιμο, το τηγάνισμα ή το φούρνισμα. Όσο περισσότερο ψήνεται το ψωμί και όσο πιο σκουρόχρωμη γίνεται η επιφάνειά του, τόσο αυξάνεται η συγκέντρωση αυτής της ουσίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το ακρυλαμίδιο είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο, με βάση πειράματα σε ζώα. Αν και οι επιδράσεις στον άνθρωπο εξακολουθούν να μελετώνται, οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εφιστούν την προσοχή και συστήνουν τη μείωση της πρόσληψής του μέσω της διατροφής.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να αποφεύγετε το υπερβολικό ψήσιμο του ψωμιού. Αν επιλέγετε να φρυγανίζετε τις φέτες σας, προτιμήστε να τις αφήνετε χρυσαφένιες και όχι καφετί ή μαύρες. Επίσης, η χρήση φρυγανιέρας με ρυθμιζόμενο χρόνο ψησίματος βοηθά στον έλεγχο του βαθμού ψησίματος.

Μπορεί το τραγανό ψωμί να φαίνεται πιο νόστιμο, αλλά η συνεχής κατανάλωση υπερψημένων τροφών μπορεί, μακροπρόθεσμα, να επιβαρύνει την υγεία. Η ισορροπία και η ενημέρωση είναι το κλειδί, ακόμα και σε κάτι τόσο απλό όσο ένα κομμάτι ψωμί. Επιλέξτε το χρυσαφί και αφήστε το καμένο… στην άκρη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::