Ο πολύ λίγος ή ο υπερβολικός ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης, σύμφωνα με νορβηγική έρευνα

Μια νέα μελέτη από τη Νορβηγία αποκαλύπτει ότι τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολική ποσότητα ύπνου μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία ενός ατόμου σε διάφορες λοιμώξεις. Σύμφωνα με την έρευνα, άτομα που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες ή περισσότερες από εννέα ώρες την ημέρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από ιούς ή βακτήρια.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν με επικεφαλής τη δρα Ίνγκεμποργκ Φόρτχαν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχιατρικής «Frontiers in Psychiatry», περιλάμβανε 1.848 συμμετέχοντες. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες τη νύχτα έχουν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν λοίμωξη, ενώ όσοι κοιμούνται πάνω από εννέα ώρες έχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, άτομα με χρόνια προβλήματα ύπνου είναι πιο πιθανό να χρειάζονται συχνότερα αντιβιοτικά.

Παλαιότερες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, π.χ. από ρινοϊούς του κρυολογήματος, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα μελέτη.

«Η συνειδητοποίηση της σημασίας του ύπνου όχι μόνο για τη γενική ευεξία, αλλά και για την υγεία των ασθενών, είναι αναγκαία τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς», δήλωσε η δρ Φόρτχαν.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::