Πριν από την “τρέλα” με τις φριτέζες αέρος, υπήρχε η “τρέλα” με τους φούρνους μικροκυμάτων. Η ευκολία του να ζεσταίνεις ή να ξεπαγώνεις φαγητό σε λίγα δευτερόλεπτα τους έκανε ανάρπαστους και απαραίτητους σε κάθε κουζίνα.
Πόσο όμως επηρεάζεται η ποιότητα των τροφίμων; Μέχρι σήμερα πολλά έχουν γραφτεί και η διαιτολόγος, Shyla Cadogan, επιχειρεί να τα αποδομήσει, αποκαλύπτοντας πόσο αλλοιώνονται στην πραγματικότητα τα θρεπτικά συστατικά.
Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το μαγείρεμα με οποιαδήποτε μέθοδο, είτε πρόκειται για τηγάνισμα, βράσιμο ή τηγάνισμα, θα επηρεάσει με κάποιο τρόπο τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών, ακόμα και ο τρόπος που θα κόψουμε τα λαχανικά. Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που απορροφώνται από τα διάφορα μόρια του φαγητού. Με αυτόν τον τρόπο, τα μόρια πάλλονται παράγοντας θερμότητα για να ζεστάνουν το φαγητό από μέσα προς τα έξω. Τα κύματα που χρησιμοποιούνται συνήθως εμπίπτουν σε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων προκειμένου να προκληθεί η αντίδραση.
Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το βράσιμο και το μπλανσάρισμα των λαχανικών καταστρέφει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ μια μελέτη αντίθετα έδειξε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είχε τόσο ισχυρό αντίκτυπο. Μάλιστα, υπάρχουν και μερικά θρεπτικά συστατικά που ο φούρνος μικροκυμάτων έχει αποδειχθεί ότι τα διατηρεί. Συνεπώς, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες δεν αλλάζουν ούτε χάνονται λόγω των μικροκυμάτων, επειδή αυτά παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα.
Το ίδιο ισχύει και για το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις ντομάτες. Υπάρχουν κάποιες μετατοπίσεις των ενζύμων που συμβαίνουν επειδή η τεχνολογία προκαλεί δόνηση των μορίων νερού στα τρόφιμα. Αυτό όμως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε μέθοδο μαγειρέματος που περιλαμβάνει τη θερμότητα. Αυτό συμβαίνει επίσης στις βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη και το φυλλικό οξύ, καθώς η απώλεια θρεπτικών συστατικών πραγματοποιείται όταν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία.
Καταληκτικά, εάν ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται ορθά δε θα αλλοιώσει την ποιότητα των τροφίμων, ούτε και θα επηρεάσει την υγεία σας συνολικά.