Ο χαμηλός σίδηρος επιδεινώνει την ψυχική υγεία, σύμφωνα με το University of Michigan

Εάν οι τελευταίες εξετάσεις σας έδειξαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου και ο γιατρός σας έχει ήδη δώσει οδηγίες για κατάλληλη διατροφή και συμπληρώματα σιδήρου, μήπως σας έχει ενημερώσει και για τον αντίκτυπο αυτής της έλλειψης στην ψυχική σας υγεία;

Οι περισσότεροι από εμάς κατανοούμε ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας σχετίζονται με τον εγκέφαλο, τα γονίδια και τις εμπειρίες μας. Ωστόσο, μπορεί να μην έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικά είναι τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής μας, όπως ο σίδηρος, για την ψυχική ευημερία, όπως αναφέρει έρευνα του University of Michigan που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Current Psychiatry.

Αυξανόμενος αριθμός μελετών δείχνει ότι ο σίδηρος παίζει κρίσιμο ρόλο και η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικά συμπτώματα. «Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, καθώς και οι θεράποντες γιατροί, μπορεί να μην γνωρίζουν αυτή τη σύνδεση», επισημαίνει η Stephanie Weinberg Levin, M.D., ψυχίατρος στο Michigan Medicine και επικεφαλής της έρευνας.

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε σίδηρο είναι σημαντική για όλους τους ανθρώπους, κυρίως όμως με άτομα με ψυχικές παθήσεις, τονίζουν οι επιστήμονες. Εάν στην εξέταση αίματος, η φερριτίνη είναι χαμηλή, είναι σημαντικό να αυξηθεί ο σίδηρος στη διατροφή του ατόμου και να ληφθούν τα συμπληρώματα σιδήρου που θα συστήσει ο γιατρός.

Εάν κάποιος ασθενής δεν έχει συμπτώματα αναιμίας, ή μια πάθηση που επηρεάζει τα επίπεδα σιδήρου, είναι πιθανόν ο γιατρός του να μην του γράψει εξετάσεις για έλεγχο των επιπέδων σιδήρου, σημειώνουν οι ειδικοί. Ενθαρρύνουν, λοιπόν, τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με πάθησης ψυχικής υγείας να μιλήσουν για αυτό με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης, να ζητήσουν να κάνουν εξετάσεις, και πιθανώς να λάβουν συμπληρώματα.

Ο σίδηρος, εκτός του ότι βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να εκτελούν την κρίσιμη λειτουργία της μεταφοράς οξυγόνου σε όλο το σώμα, βοηθά επίσης το σώμα να παράγει τα μόρια που χρειάζονται για την παραγωγή βασικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας παράγει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη – όλοι τους σημαντικοί για την ψυχική μας υγεία.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::