Ο ύπνος μπήκε και επίσημα στη λίστα με τους παράγοντες που προσθέτουν χρόνια στην καρδιά σου

Η διάρκεια του ύπνου θεωρείται πλέον ένα σημαντικό εργαλείο για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε επτά βασικούς τρόπους για τη φροντίδα της καρδιακής υγείας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ωστόσο, προσθέτει τώρα έναν όγδοο τρόπο σε αυτή τη λίστα: τον ποιοτικό ύπνο. Η απόφαση αυτή, μαζί με τις ενημερωμένες οδηγίες, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, όλα τα άτομα ηλικίας 2 ετών και άνω πρέπει να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, να αποφεύγουν την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα και άτμισμα, να χρησιμοποιούν τη μη-HDL χοληστερόλη (non-HDL-C) αντί για την ολική χοληστερόλη για τη μέτρηση των λιπιδίων στο αίμα και να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου τους, μετρώντας την αιμοσφαιρίνη A1c, ως βασικό δείκτη για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες είναι η πρώτη αιτία θανάτου όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά παγκοσμίως.. Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σχετικά με την καρδιαγγειακή ασθένεια και το εγκεφαλικό, 121.5 εκατομμύρια άνθρωποι κατά προσέγγιση στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, 100 εκατομμύρια πάσχουν από νοσογόνο παχυσαρκία και πάνω από 28 εκατομμύρια άτομα πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και μόνο ένας στους 4 ενήλικες αναφέρουν ότι καταφέρουν να κάνουν γυμναστική και να ασχοληθούν με τη φυσική δραστηριότητα που προτείνει το Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Αρκετές έρευνες που έγιναν τις τελευταίες δύο δεκαετίες δείχνουν πάντως ότι πάνω από το 80% όλων των καρδιαγγειακών επεισοδίων θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διαχείρισης των γνωστών καρδιαγγειακών κινδύνων.

«Η νέα μέτρηση της ιδανικής διάρκειας του ύπνου, αντικατοπτρίζεται στα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας. Όπως αναφέρεται ο ύπνος επηρεάζει την υγεία συνολικά και οι άνθρωποι που έχουν πιο υγιείς συνήθειες στον ύπνο συνήθως διατηρούν και καλύτερο βάρος, έχουν καλύτερη αρτηριακή πίεση και το ρίσκο εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 είναι πιο αποτελεσματικό σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Donald M. Lloyd-Jones, επιδημιολόγος, ο οποίος και ηγείται της ομάδας που συνέταξε τις επικαιροποιημένες οδηγίες και είναι πρόεδρος του τμήματος προληπτικής ιατρικής. Στην ομάδα συμμετείχε και η Eileen M. Foell Καθηγήτρια Καρδιολογίάς και προληπτικής ιατρικής και παιδιατρικήα στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Επιπρόσθετα, πλέον οι ι φορητές συσκευές, τώρα προσφέρουν στους ανθρώπους την ικανότητα να παρακολουθούν αξιόπιστα και τακτικά τις συνήθειες ύπνου τους στο σπίτι», εξήγησε ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία είχε αρχικά καθορίσει 7 τρόπους μέτρησης καρδιαγγειακής υγείας το 2010 για να αναγνωρίσει τους συγκεκριμένους τρόπους συμπεριφοράς και τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η υγεία του εγκεφάλου σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία ορίστηκε το 2017 από την Συμβουλευτική Επιτροπή των ειδικών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης. Ο ύπνος αναγνωρίστηκε πάντως ως ένας σημαντικός σύμμαχος για την καλύτερη δυνατή υγεία με νεότερη επιστημονική δήλωση της Εταιρείας τον Ιανουάριο του 2021, η οποία και συνδέει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Μετά από 12 χρόνια και κάτι παραπάνω περισσότερα από 2.400 επιστημονικά κείμενα σχετικά με το θέμα, νέες ανακαλύψεις για την υγεία τόσο της καρδιάς όσο του εγκεφάλου αλλά και τους τρόπους σχετικά με τον τρόπο μέτρησης της καρδιαγγειακής υγείας, τώρα έχουμε στα χέρια μας ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά. Τέσσερα από τα βασικά εργαλεία μέτρησης επαναπροσδιορίστηκαν για την επάρκειά τους με νεότερες κλινικές κατευθυντήριες ή σχετικά με την συμβατότητά τους σε σύγκριση με τα νέα εργαλεία μέτρησης. Το νέο σύστημα μέτρησης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες 2 ετών και άνω.

Tα 8 βασικά συστατικά που βοηθούν στην διατήρηση της βέλτιστης υγείας μας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις συνήθειές μας, τη συμπεριφορά μας απέναντι στην υγεία και στους παράγοντες υγείας. Στις συνήθειες αυτές συμπεριλαμβάνονται η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, η έκθεση στη νικοτίνη και ο ύπνος. Οι μεταβλητές που σχετίζονται με την υγεία είναι ο δείκτης μάζας σώματος, τα επίπεδα χοληστερόλης, τα σάκχαρα του αίματος και η αρτηριακή πίεση. « Η ιδέα της ιδανικής καρδιαγγειακής υγείας είναι σημαντική γιατί παρέχει στους ανθρώπους θετικούς στόχους ώστε να δουλέψουν και να πάνε μπροστά σε κάθε στάδιο της ζωής τους», δήλωσε ο Lloyd-Jones.

Όπως εξήγησε ο ίδιος οι προηγούμενες 7 οδηγίες αποδείχτηκαν ένα ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί κανείς να γεράσει καλά, όπως και η μείωση του ρίσκου ανάπτυξης καρδιαγγειακής ασθένειας και εγκεφαλικού όπως και του καρκίνου, της άνοιας και άλλων χρόνιων ασθενειων» δήλωσε.

Οι νέες 8 επικαιροποιημένες οδηγίες που αποτελούν τον βασικό «μπούσουλα» για την ιδανική υγεία της καρδιάς είναι:

1.Διατροφή

Σύμφωνα με τον νέο οδηγό η πρόσβαση στην ποιοτική διατροφή τόσο για τους ενήλικους όσο για τα παιδιά τόσο σε ατομικό όσο σε συλλογικό επίπεδο είναι σημαντική. Όπως αναφέρεται είναι σημαντική τόσο η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όσο στην συμβουλευτική γύρω από την διατροφή που μπορούμε να ακολουθούμε.

Σε συλλογικό επίπεδο, η διατροφική αξιολόγηση βασίζεται στην ημερήσια πρόσληψη εκείνων των συστατικών που φαίνεται να προλαμβάνουν την υπέρταση. Αυτή η διατροφή βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, χαμηλή πρόσληψη νατρίου, κόκκινο επεξεργασμένο κρέας και τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης.

Για τα άτομα που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή στις ΗΠΑ (πρόγραμμα ΜΕΡΑ για τους Αμερικανούς) η αξιολόγηση γίνεται μέσα από 16 ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες. Η διατροφή αυτή δεν διαφέρει πολύ από εκείνη που είναι κατάλληλη για την υπέρταση (DASH) αλλά σε αυτή προστίθενται η κατανάλωση λαδιού, λαχανικών, βατόμουρων, ψαριού και κρέατος και δεν συμπεριλαμβάνεται στη μέτρηση η κατανάλωση γλυκών ροφημάτων.

2.Φυσική δραστηριότητα

Οι νέες οδηγίες δεν περιλαμβάνουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά την άσκηση. Το βέλτιστο επίπεδο άσκησης είναι 150 λεπτά είτε μέτριας φυσικής δραστηριότητας ή και παραπάνω την εβδομάδα είτε 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης φυσικής δραστηριότητας για τους ενήλικες. Αντίστοιχα 420 λεπτά ή παραπάνω την εβδομάδα για τα παιδιά 6 ετών ή και μεγαλύτερα είναι το ιδανικό.

3.Έκθεση στην νικοτίνη

Αυτή πρόκειται για νέα οδηγία που αφορά και στο παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα στο οποίο συγκαταλέγονται και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πλέον είναι στη λίστα αξιολόγησης της καρδιαγγειακής υγείας, καθώς μέχρι τώρα το σύστημα περιελάμβανε μόνο τα παραδοσιακά τσιγάρα. Οι οδηγίες ξεκαθαρίζουν ότι και το παθητικό κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία τόσο για τα παιδιά όσο τους ενήλικες.

4.Διάρκεια ύπνου

Η διάρκεια του ύπνου σχετίζεται όπως ξεκαθαρίστηκε παραπάνω ως σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία. Ο ιδανικός ύπνος είναι γύρω στις 7 -9 ώρες ύπνου καθημερινά για τους ενήλικες και για τα παιδιά οι ώρες είναι από 10 -16 ώρες για όσα είναι 5 ετών και μικρότερα, 9-12 ώρες για όσα είναι 6 -12 ετών και 8-10 ώρες για όσα είναι 13-18 ετών.

5.Δείκτης μάζας σώματος

Ο δείκτης μάζας σώματος παίζει ρόλο στην αξιολόγηση της καρδιαγγειακής μας υγείας, αλλά όπως αναφέρουν οι νέες οδηγίες δεν επαρκεί ως δείκτης αξιολόγησης. Μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την αύξηση βάρους, τα οποία δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Η φυλή και τα υποκείμενα νοσήματα επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο σε ο,τι αφορά τον δείκτη μάζας σώματος για αυτό πρέπει να συνυπολογίζεται μαζί με τις υπόλοιπες μεταβλητές.

6.Λιπίδια αίματος

Η μέτρηση για τα λιπίδια του αίματος (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) πλέον σύμφωνα με τις νέες οδηγίες πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αξιολογείται και η μη HDL χοληστερόλη και όχι η συνολική χοληστερόλη. Η HDL είναι η «καλή» χοληστερόλη. Άλλες μορφές χοληστερόλης, όταν είναι υψηλές, συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

7.Γλυκόζη αίματος

Αυτή η μέτρηση αποφασίστηκε ώστε να συμπεριληφθεί και η επιλογή των μετρήσεων της αιμοσφαιρίνης A1c ή των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα για άτομα με ή χωρίς διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 ή προδιαβήτη. Η αιμοσφαιρίνη A1c φαίνεται να βοηθά περισσότερο στον μακροπρόθεσμο γλυκαιμικό έλεγχο. Αυτή η αλλαγή γίνεται επειδή η μη-HDL χοληστερόλη μπορεί να μετρηθεί χωρίς εκ των προτέρων νηστεία.

8. Αρτηριακή πίεση

Τα κριτήρια παραμένουν τα ίδια. Η ιδανική αρτηριακή πίεση σε υγιείς ενήλικες είναι κάτω από 120 για τη συστολική και κάτω από 80 για τη διαστολική. Οποιαδήποτε τιμή αρτηριακής πίεσης άνω του 140 για τη συστολική και άνω του 90 για τη διαστολική θεωρείται υπέρταση. Ειδικότερα, άτομα με τιμές αρτηριακής πίεσης μεταξύ 120-139 για την συστολική και/ή 85-89 για τη διαστολική θεωρούνται ότι έχουν οριακή υπέρταση (προ-υπέρταση) και έχουν ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της αρτηριακής τους πίεσης και άμεσης αλλαγής τρόπου ζωής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή όλο το 24ωρο, γι’ αυτό η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πρέπει να βασίζεται σε πολλαπλές μετρήσεις.

Αυτές οι μεταβλητές σύμφωνα με αυτή τη λίστα αυτή αξιολογούνται με μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 100. Το κατώτατο όριο είναι το 50 και το ανώτερο είναι το 100. Σε γενικές γραμμές όταν είναι από 79 και κάτω η υγεία της καρδιάς θεωρείται ότι είναι σε κίνδυνο ενώ όταν είναι 80 και πάνω είναι πολύ καλή. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες είναι το στρες και η ψυχική υγεία καθώς και οι κοινωνικοί παράγοντες όπως είναι η δυνατότητα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη σύμφωνα με όσα αναφέρει η ομάδα που πραγματοποίηση την επικαιροποίηση των δεδομένων.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::