Πάνω από 2,8 εκατομμύρια SMS στάλθηκαν στους παραλήπτες σχετικά με τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας

Πάνω από 1,4 εκατομμύρια SMS έχουν σταλεί σε πολίτες, ενημερώνοντάς τους για τη δυνατότητα προμήθειας δωρεάν self-test από συνεργαζόμενα φαρμακεία στο πλαίσιο της δράσης «Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου», που υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας. Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι πολίτες μπορούν να βρουν πλήρη λίστα με τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Προλαμβάνω».

Το πρόγραμμα αφορά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι. Για να λάβουν το self-test, οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν ήδη διαγνωστεί με συγκεκριμένες παθήσεις όπως πολύποδες ή καρκίνο του παχέος εντέρου, φλεγμονώδεις νόσους, ή άλλες κληρονομικές καταστάσεις όπως το σύνδρομο Λιντς.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο για περαιτέρω έλεγχο και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, μπορούν να προχωρήσουν σε διαγνωστική κολονοσκόπηση χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, συνεχίζεται η αποστολή SMS στις γυναίκες δικαιούχους του προγράμματος για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια παραπεμπτικά για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις έχουν σταλεί ηλεκτρονικά. Οι γυναίκες ηλικίας 21-29 ετών μπορούν να υποβληθούν σε τεστ Παπ, ενώ εκείνες από 30 έως 65 ετών σε μοριακό τεστ HPV DNA.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό δεν απαιτεί προηγούμενη διάγνωση με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και οι γυναίκες που έχουν ευρήματα από τις εξετάσεις έχουν τη δυνατότητα δωρεάν επαναληπτικών ελέγχων.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» σχεδιάστηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και υλοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::