Πέντε τροφές που εξασφαλίζουν καλύτερη όραση

Η υγεία των ματιών μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με τα γονίδια να παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την όρασή μας ή τουλάχιστον να επιβραδύνουμε την εκφύλισή της. Η διατροφή μας μπορεί να είναι καθοριστική σε αυτή την προσπάθεια. Βιταμίνες όπως η Α, η C και η E, καθώς και ο ψευδάργυρος, έχουν πολύ ευεργετικές επιδράσεις στα μάτια μας. Το καλύτερο μέρος είναι ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε πολλά νόστιμα τρόφιμα.

Φάτε μάτια…

Φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σπανάκι, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Πρόκειται για δύο αντιοξειδωτικά, τα οποία βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στην κηλίδα του ματιού, δηλαδή στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, η οποία μας επιτρέπει να βλέπουμε την εικόνα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του οπτικού μας πεδίου. Το σώμα μας, δυστυχώς, δεν παράγει μόνο του αρκετά από αυτά τα συστατικά, και έτσι είναι απαραίτητο να τα λαμβάνουμε από τη διατροφή μας.

Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε καροτίνη, η οποία μετατρέπεται στο σώμα μας σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη προστατεύει την επιφάνεια των ματιών μας, καταπολεμά την ξηροφθαλμία και μας βοηθά να διατηρήσουμε την όρασή μας. Επιπλέον, μας βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο απώλειας της όρασης εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή του καταρράκτη.

Πιπεριές

Πράσινες, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί, οι πιπεριές είναι χάρμα οφθαλμών από πολλές απόψεις. Κρατούν υγιή την επιφάνεια των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ως συνέπεια της προχωρημένης ηλικίας. Μόλις μια κούπα αρκεί για να μας προσφέρει ολόκληρη τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης A και C.

Κολοκύθα

Αυτά τα μεγάλα και πεντανόστιμα λαχανικά περιέχουν ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία των ματιών. Μεταξύ τους συγκαταλέγονται οι βιταμίνες A, C και E, ο ψευδάργυρος, οι φυτικές ίνες, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά προστατεύουν από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την ξηροφθαλμία και τον καταρράκτη.

Γαλοπούλα

Το πιάτο των ημερών δεν είναι μόνο πεντανόστιμο, αλλά δυναμώνει και την όρασή μας. Το χριστουγεννιάτικο πουλερικό είναι γεμάτο ψευδάργυρο, και νιασίνη, μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β που μας προστατεύει από τον καταρράκτη.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::