Σε μια εποχή που η ευκολία και η διατροφική αξία παίζουν σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας επιλογές, τα κατεψυγμένα τρόφιμα δεν αποτελούν πλέον απλώς μια λύση ανάγκης. Αντιθέτως, σε αρκετές περιπτώσεις είναι η πιο σοφή και πρακτική επιλογή — και όχι μόνο για λόγους ευκολίας. Παρακάτω ακολουθούν πέντε τρόφιμα που, σύμφωνα με διατροφολόγους και έρευνες, είναι προτιμότερο να αγοράζονται κατεψυγμένα.
1. Μπιζέλια
Τα κατεψυγμένα μπιζέλια συλλέγονται και καταψύχονται άμεσα μετά τη συγκομιδή, διατηρώντας έτσι πολύ περισσότερες βιταμίνες (όπως C και K) σε σχέση με τα φρέσκα, που μπορεί να έχουν μείνει μέρες στα ράφια ή στα ψυγεία. Είναι επίσης πάντα τρυφερά και μαγειρεύονται γρήγορα.
2. Μούρα (φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλα)
Τα φρέσκα μούρα είναι ευαίσθητα, ακριβά και συχνά χαλάνε γρήγορα. Τα κατεψυγμένα, από την άλλη, καταψύχονται στην πιο ώριμη και θρεπτική τους φάση, διατηρώντας τα αντιοξειδωτικά και τις φυτικές τους ίνες. Είναι ιδανικά για smoothies, σάλτσες ή γλυκά.
3. Σπανάκι
Το φρέσκο σπανάκι μειώνεται δραματικά στο μαγείρεμα και χαλάει εύκολα. Το κατεψυγμένο έρχεται πλυμένο, καθαρισμένο και έτοιμο προς χρήση. Εξαιρετικό για πίτες, ομελέτες και σάλτσες, χωρίς σπατάλη.
4. Ψάρια
Τα φρέσκα ψάρια συχνά δεν είναι τόσο «φρέσκα» όσο νομίζουμε. Αντιθέτως, τα κατεψυγμένα έχουν υποβληθεί σε άμεση ψύξη μετά την αλίευση, διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά και την υφή τους. Επιπλέον, είναι πιο οικονομικά και διαρκούν περισσότερο.
5. Ανάμεικτα λαχανικά
Έτοιμα για μαγείρεμα, με ελάχιστη προετοιμασία, τα κατεψυγμένα ανάμεικτα λαχανικά είναι ιδανικά για σούπες, stir-fry και συνοδευτικά. Συχνά περιέχουν περισσότερες βιταμίνες από τα φρέσκα, λόγω της άμεσης κατάψυξης μετά τη συγκομιδή.
Η κατάψυξη δεν είναι εχθρός της ποιότητας — είναι, πολλές φορές, εγγύηση φρεσκάδας.