Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού συνδέεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικό και νεφρικές βλάβες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια πρόσληψη να μην υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια αλατιού (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού). Ωστόσο, πολλοί καταναλώνουμε σχεδόν διπλάσια ποσότητα, συχνά χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για να περιορίσουμε το αλάτι στην καθημερινότητά μας.
1. Διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων
Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως αλλαντικά, κονσέρβες, πατατάκια, έτοιμες σάλτσες) περιέχουν πολύ αλάτι. Επιλέγουμε προϊόντα με την ένδειξη “χαμηλό σε νάτριο” ή συγκρίνουμε τις ετικέτες και διαλέγουμε αυτά με τη μικρότερη περιεκτικότητα.
2. Μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι
Το σπιτικό φαγητό μάς δίνει τον απόλυτο έλεγχο της ποσότητας αλατιού. Χρησιμοποιούμε φρέσκα υλικά και μειώνουμε προοδευτικά το αλάτι στις συνταγές, ώστε ο ουρανίσκος μας να συνηθίσει.
3. Αντικαθιστούμε το αλάτι με μπαχαρικά και μυρωδικά
Ρίγανη, βασιλικός, δεντρολίβανο, θυμάρι, σκόρδο και λεμόνι προσθέτουν γεύση χωρίς να ανεβάζουν την πρόσληψη νατρίου. Η φυσική ενίσχυση της γεύσης βοηθά να μειωθεί η ανάγκη για προσθήκη αλατιού.
4. Περιορίζουμε τα έτοιμα φαγητά και το fast food
Τα γεύματα εκτός σπιτιού είναι πλούσια σε αλάτι. Προτιμάμε απλές επιλογές ή ζητούμε να ετοιμαστούν χωρίς επιπλέον αλάτι όταν είναι δυνατόν.
5. Δοκιμάζουμε το φαγητό πριν προσθέσουμε αλάτι
Πολλοί βάζουν αλάτι από συνήθεια, πριν καν δοκιμάσουν το φαγητό. Ένα απλό βήμα για μείωση του αλατιού είναι να εκπαιδεύσουμε τη γεύση μας να απολαμβάνει πιο ήπιες γεύσεις.
Η μείωση του αλατιού δεν χρειάζεται να γίνει απότομα. Με σταδιακές αλλαγές και λίγο προγραμματισμό, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη υγεία χωρίς να στερηθούμε τη γεύση.