Ο Πέτερ Σάφαρ είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε τα ασθενοφόρα (δίνοντας και δουλειά στους αποκλεισμένους -από το εργατικό δυναμικό- Αφροαμερικανούς), τις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα πρωτόκολλο για έκτατες ανάγκες και μεγάλες καταστροφές. Ο Σάφαρ γεννήθηκε με ένα προορισμό: να σώσει ζωές.
Ήταν κι εκείνος που έβαλε σε σειρά τρεις τεχνικές, οι οποίες υπήρχαν από προηγούμενους αιώνες, για να ‘δώσει’ τον πιο αποτελεσματικό τρόπο καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης. Το ευρύτερα γνωστό, ως CPR. Ο Αυστριακός γιατρός που αν μη τι άλλο άφησε τεράστια κληρονομιά, γεννήθηκε σαν σήμερα (12/4) το 1924. Πέθανε τον Αύγουστο του 2003, από καρκίνο.
Όπως είχε πει ο ίδιος “η ιστορία της ανάνηψης είναι αχώριστη με αυτήν της ιστορίας τις ιατρικής. Εμείς και οι μελλοντικές γενιές ειδικών ερευνητών πρέπει να μάθουμε από την ιστορία, για να αποφύγουμε την επανεφεύρεση του τροχού -να μη δώσουμε ξανά και ξανά τα προφανή, χάνοντας τα στοιχεία που μπορούν αν οδηγήσουν σε πιθανές αποκαλύψεις”. Είχε πει και ότι ο ουμανισμός “δεν είναι μόνο ελληνικά και λατινικά. Θα έπρεπε να σημαίνει όλα όσα επικεντρώνονται στο καλό των ανθρώπων, από την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής έως την εκτίμηση του ανθρωπισμού -σε ιστορία, γλώσσες, λογοτεχνία, τέχνες, μουσική, φιλοσοφία, κοινωνικές και ιατρικές επιστήμες “. Στο μυαλό του η ιατρική ήταν μείξη τέχνης και επιστήμης. Και όπως κατέθεσαν οι συνάδελφοί του “πάντα είχε απορίες για όλα. Από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Και πάντα ήταν έτοιμος να σε βοηθήσει, αν είχες πρόβλημα, ανεξάρτητα από τα εκατομμύρια πράγματα πάνω στα οποία δούλευε. Δεν φοβόταν τίποτα. Η φιλία ήταν υπεράνω όλων για εκείνον”.