Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τους συναδέλφους τους οι επικεφαλής της ΠΟΕΠ, με την τελευταία αναθεώρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, δίνεται η δυνατότητα στους Παιδιάτρους να μπορούν να συνταγογραφούν το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου της οροομάδας Β. “Είναι μια απόφαση που την χαιρετίζουμε θετικά, αφού δίνει την δυνατότητα να εμβολιάζονται δωρεάν όλα τα βρέφη ηλικίας 2 έως και 18 μηνών το πολύ, οπότε ο εμβολιασμός θα ολοκληρώνεται με την χορήγηση τριών δόσεων”.
Σημειώνεται, όμως πως “επειδή διαδικαστικά προβλέπεται, προκειμένου να ξεκινήσουμε την συνταγογράφηση του εμβολίου αυτού, η τροποποίηση της θετικής λίστας φαρμάκων, θέλουμε να παρακαλέσουμε όλους να μην συνταγογραφούν το εμβόλιο χρησιμοποιώντας τον κωδικό Z.29. O κωδικός αυτός προβλέπεται για τα παιδιά που εμπίπτουν στην κατηγορία συγκεκριμένων παθήσεων του ανοσοποιητικού ή είναι σε αυξημένο κίνδυνο (όπως αυτό προβλέπεται από το ΕΠΕ)”.
Η συνταγογράφηση με αυτόν τον κωδικό φαίνεται να προξενεί περαιτέρω ζητήματα, όχι μόνο γιατί κατηγοριοποιούνται λάθος υγιή παιδιά, αλλά γιατί η κίνηση μπορεί να “γυρίσει μπούμερανγκ” στους παιδίατρους. Ειδικότερα, διευκρινίζεται πως συνταγογραφώντας με τον κωδικό Z.29 :
“α) Χαρακτηρίζουμε στο σύστημα υγιή παιδιά ότι πάσχουν από ανοσοανεπάρκειες ή βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο νόσου από μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β
β) Υπάρχει πιθανότητα, μετά από έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, να ζητηθεί από τον Παιδίατρο να πληρώσει το εμβόλιο ή να του επιβληθεί πρόστιμο.
Τα φαρμακεία όταν υπάρχει συνταγογραφημένη συνταγή με τον Z.29 είναι υποχρεωμένα να την εκτελέσουν αφού φαίνεται ότι νομίμως έχει συνταγογραφηθεί για παιδιά της συγκεκριμένης κατηγορίας”.
Η επιστολή απευθείνεται και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, καλώντας τον να ενημερώσει τα μέλη του, προς το παρόν, να μην προτρέπουν τους γονείς να πηγαίνουν στον παιδίατρό τους για να τους συνταγογραφήσει το εμβόλιο αυτό. “Πολύ δε μάλλον όταν οι γονείς έχουν παιδιά που είναι μεγαλύτερα των 18 μηνών, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν δικαιούνται της συνταγογράφησης του εμβολίου, όποτε αυτό γίνει”, προσθέτει η Ομοσπονδία.
Η ΠΟΕΠ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για το θέμα αυτό και θα ενημερώσει μόλις υπάρχουν νεότερα για την τροποποίηση της θετικής λίστας φαρμάκων ή και άλλων λεπτομερειών, που θα μας επιτρέψουν νομίμως τη συνταγογράφηση.