Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας και μια σημαντική πρόκληση για τα συστήματα υγείας των δυτικών χωρών, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές της.
Πρόκειται για μια περίπλοκη ασθένεια, στην οποία κύριοι παράγοντες είναι η κακή ποιότητα διατροφής και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η χώρα κατατάσσεται στην 6η θέση παγκοσμίως, με 1 στα 4 παιδιά να είναι παχύσαρκα. Έρευνες δείχνουν ότι το 21% των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστό που ανεβαίνει στο 38,5% για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών και φτάνει το 41% στις ηλικίες 10-12 ετών. Σε σύγκριση, τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη είναι 15%, 26,5% και 25% αντίστοιχα.
Τι έδειξε νέα μελέτη για την παιδική παχυσαρκία
Τα παιδιά που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων, μυκητοκτόνων και συνθετικών χημικών ενώ βρίσκονται στη μήτρα είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατά την παιδική ηλικία από εκείνα που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα τέτοιων χημικών ουσιών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Αυτή είναι σημαντική γνώση, δεδομένου ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με διάφορα θέματα υγείας κατά την παιδική ηλικία και στη μετέπειτα ζωή, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Parisa Montazeri, επιδημιολόγος και επιστημονική συντονίστρια στο Ινστιτούτο της Βαρκελώνης. για την Παγκόσμια Υγεία στην Ισπανία.
«Όλα τα παιδιά εκτέθηκαν προγεννητικά», πρόσθεσε. «Ορισμένες μετρήσεις ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης, που σημαίνει ότι το δείγμα είχε πολύ χαμηλή συγκέντρωση της χημικής ουσίας που μετρήθηκε για να καταγραφεί, αλλά αυτή ήταν η μειοψηφία των περιπτώσεων».
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σχέση μεταξύ αυτών των χημικών ουσιών και του ΔΜΣ και της ανάπτυξης στα παιδιά, καθώς και υψηλότερου ΔΜΣ και επιπέδων παχυσαρκίας στους ενήλικες.
Οι 5 πιο «επίμονες» χημικές ουσίες που ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία
Η μελέτη μέτρησε τα επίπεδα 23 κοινών μολυσματικών ουσιών στο αίμα και τα ούρα 1.911 γυναικών σε εγκυμοσύνη που διεξήχθη στην Ισπανία από το INfancia y Medio Ambiente Project. Το ερευνητικό δίκτυο εξέτασε τον αντίκτυπο στη διάρκεια της ζωής της έκθεσης στη μήτρα σε χημικούς ρύπους στον αέρα, το νερό και τα τρόφιμα.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, παρακολούθησε την ανάπτυξη των παιδιών στους 6 μήνες και ξανά σε ηλικία 1, 2, 4, 7 και 9 ετών. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες στη μελέτη θεωρούνται «επίμονες» επειδή αργούν να διασπαστούν. Παραμένουν στο περιβάλλον και στο σώμα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, από χρόνια σε δεκαετίες. Ποιες είναι αυτές:
- Το μυκητοκτόνο εξαχλωροβενζόλιο, ή HCB
- Το διχλωροδιφαινυλδιχλωροαιθυλένιο ή DDE
- Τα πολυχλωριωμένα διφαινυλία ή PCB
- Οι υπερφθοροαλκυλ και πολυφθοροαλκυλικών ουσίες ή PFAS
- Οι φθαλικές ενώσεις και οι φαινόλες
1. Το μυκητοκτόνο εξαχλωροβενζόλιο (HCB). Απαγορεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1984, αλλά «μπορεί να δημιουργηθεί είτε ως υποπροϊόν είτε ως ακαθαρσία στη διαδικασία παραγωγής ορισμένων χημικών και φυτοφαρμάκων», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το HCB απορροφάται καλά μετά την από του στόματος χορήγηση, κατανέμεται ευρέως σε όλο το σώμα και συσσωρεύεται στους λιπώδεις ιστούς όπου επιμένει για χρόνια.
2. Το διχλωροδιφαινυλδιχλωροαιθυλένιο ή DDE: Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα αυτού του φυτοφαρμάκου, το οποίο εμφανίζεται όταν το DDT, ένα φυτοφάρμακο που απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ το 1972, διασπάται στο περιβάλλον. Οι μικροοργανισμοί στο έδαφος διασπούν αργά το DDT (μπορεί να χρειαστούν από 2 έως 15 χρόνια για να διασπαστεί το μισό του DDT), σύμφωνα με το CDC.
Τόσο η μόλυνση από DDT όσο και HCB στους ανθρώπους συμβαίνει κυρίως μέσω της βιοσυσσώρευσης στην τροφική αλυσίδα μέσω ψαριών, προϊόντων ψαριών, κρέατος (και) γαλακτοκομικών προϊόντων.
3. Τα πολυχλωριωμένα διφαινυλία ή PCB: Η μελέτη μέτρησε επίσης τα επίπεδα αυτών, που απαγορεύτηκαν στις ΗΠΑ το 1979, αφού αποδείχθηκε ότι προκαλούν καρκίνο σε ανθρώπους και πολλά άλλα προβλήματα υγείας στα ζώα. Ωστόσο, ένα κενό στους κανονισμούς επιτρέπει την κατασκευή ορισμένων PCB σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.
4. Οι υπερφθοροαλκυλ και πολυφθοροαλκυλικών ουσίες ή PFAS: Γνωστά ως «για πάντα χημικά» επειδή μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να διασπαστούν, τα PFAS χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1950 για την παραγωγή προϊόντων που αντέχουν στη θερμότητα, το λάδι, το λίπος, τους λεκέδες και το νερό.
Μια μελέτη του Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι το PFAS άλλαξε τη λειτουργία του θυρεοειδούς στα παιδιά, ενώ μια έκθεση 300 σελίδων από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής βρήκε «επαρκή» επιστημονικά στοιχεία για συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε PFAS και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του νεφρού ενηλίκων και ασυνήθιστα υψηλού επίπεδα χοληστερόλης.
Η έκθεση του Ιουλίου 2022 διαπίστωσε επίσης ότι η έκθεση στο PFAS συσχετίστηκε επαρκώς με μειωμένη ανάπτυξη βρεφών και εμβρύων, καθώς και μειωμένη απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.
5. ενώσεις προκαλούν νευροαναπτυξιακή βλάβη σε έμβρυα, βρέφη και παιδιά. Μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τις φθαλικές ενώσεις με την παιδική παχυσαρκία, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τον καρκίνο και τα αναπαραγωγικά προβλήματα, όπως δυσπλασίες των γεννητικών οργάνων και όρχεις που δεν έχουν κατέβει σε αγοράκια και χαμηλά επίπεδα σπέρματος και τεστοστερόνης σε ενήλικες άνδρες.
Οι φθαλικές ενώσεις και οι φαινόλες προέρχονται από πλαστικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Η έκθεση μπορεί να προέλθει από μολυσμένα τρόφιμα και ποτά και από έκθεση μέσω επαφής με το δέρμα ή ακόμα και εισπνοής.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι «επίμονες» χημικές ουσίες, όπως το HCB, το DDE, τα PCB και ένα από τα PFAS συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη, ακολουθούμενη από επιτάχυνση του ΔΜΣ που κυμαινόταν μεταξύ 19% και 32%.
Η μελέτη δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν τα παιδιά συνέχισαν να απορροφούν χημικές ουσίες μετά τη γέννησή τους, μέσω του μητρικού γάλακτος, της τροφής, του αέρα, του νερού, του εδάφους και των προϊόντων οικιακής χρήσης που περιέχουν διάφορες προσμείξεις.
Πώς να αποφύγετε την έκθεση σε πιθανώς τοξικές χημικές ουσίες
Μια μέλλουσα μητέρα μπορεί να λάβει μέτρα για να περιορίσει την έκθεση σε δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες. Οι συστάσεις αφορούν την αποφυγή χρήσης πλαστικών δοχείων στον φούρνο μικροκυμάτων και το μαγείρεμα σε αντικολλητικό τηγάνι. Επίσης:
- Μην τρώτε ψάρια που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και PCB, όπως ο καρχαρίας και ο ξιφίας.
- Τρώτε τοπικά, βιολογικά τρόφιμα όσο πιο συχνά γίνεται για να αποφύγετε φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες.
- Ελέγχετε τις ετικέτες των καλλυντικών, τα οποία συχνά περιέχουν φθαλικές ενώσεις και άλλες χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με βλάβες σε ανθρώπους και ζώα. Χρησιμοποιήστε τη βάση δεδομένων καλλυντικών της EWG για να βρείτε επιλογές με λιγότερους ρύπους.
- Επιλέξτε κεραμικά ή ανοξείδωτα σκεύη και αποφύγετε προϊόντα με επιβραδυντικά φλόγας.
- Χρησιμοποιήστε μια υγρή σφουγγαρίστρα όταν καθαρίζετε τα δάπεδα για να αφαιρέσετε τη σκόνη που μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες.
- Επιλέξτε ένα πιστοποιημένο φίλτρο νερού για να αποφύγετε τα PFAS.