Ο καφές, αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, φαίνεται πως κρύβει περισσότερα οφέλη απ’ όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Επιστήμονες εξετάζουν μια πρωτοποριακή πειραματική μέθοδο, σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένες ουσίες του καφέ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η έρευνα, που διεξάγεται σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, εστιάζει στις πολυφαινόλες και τα διτερπένια του καφέ — βιοδραστικές ενώσεις με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα πρώτα πειραματικά δεδομένα δείχνουν πως αυτές οι ουσίες μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και να μειώσουν τις αιχμές του σακχάρου μετά τα γεύματα.
Η πειραματική μέθοδος δεν βασίζεται στην απλή κατανάλωση καφέ, αλλά στη δημιουργία εκχυλισμάτων υψηλής καθαρότητας που περιέχουν συγκεκριμένες δραστικές ενώσεις του ροφήματος, χωρίς την περιττή καφεΐνη. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτά τα εκχυλίσματα θα μπορούσαν μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν ως διατροφικά συμπληρώματα ή ως βάση για νέα φάρμακα κατά του διαβήτη τύπου 2.
Αν και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Οι δοκιμές μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως σε εργαστηριακά μοντέλα και μικρές ομάδες εθελοντών. Απαιτούνται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε ανθρώπους.
Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα ότι ένας φυσικός σύμμαχος όπως ο καφές θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις σε χρόνιες μεταβολικές παθήσεις ανοίγει νέους δρόμους στην προληπτική και θεραπευτική ιατρική. Ίσως στο μέλλον, ο πρωινός καφές να είναι κάτι περισσότερο από μια αγαπημένη συνήθεια – να γίνει εργαλείο υγείας.