Περγαμόντο: Ποιες είναι οι ιδιότητες, τα οφέλη και πού θα το βρείτε

Το περγαμόντο ή αλλιώς Citrus Bergamia είναι ένα θρεπτικό φρούτο, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία. Το σχήμα του είναι παρόμοιο με το πορτοκάλι και το χρώμα του είναι πράσινο σαν το lime ή κίτρινο σαν το λεμόνι, ανάλογα με τη ωριμότητά του.

Η γεύση του είναι πιο πικρή και ξινή συγκριτικά με τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, για αυτό και δεν καταναλώνεται ωμό. Όμως, παρέχει ευεργετικά συστατικά για το σώμα και τον οργανισμό μας. Η φλούδα του περγαμόντου χρησιμοποιείται για την παραγωγή αιθέριων ελαίωντσάι και αρωματικών, ενώ το εσωτερικό του χρησιμοποιείται, συνήθως, για γλυκά, μαρμελάδες και λικέρ.

Σε ποιες μορφές μπορείτε να το βρείτε διαθέσιμο;

Το περγαμόντο χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες μορφές. Μερικές από τις πιο γνωστές που συναντάμε είναι:

  • Έλαιο περγαμόντου: Πρόκειται για την πιο δημοφιλή μορφή του, που παράγεται από τη φλούδα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία, στην παρασκευή καλλυντικών και ως φυσικό αρωματικό συστατικό στην παρασκευή τροφίμων και ποτών.
  • Τσάι περγαμόντου: Τα φύλλα ή τα άνθη του περγαμόντου μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή αρωματικού τσαγιού. Το πιο γνωστό τσάι είναι το Earl Grey.
  • Αρωματικά κεριά: Το έλαιο περγαμόντου προσθέτει μια δροσερή, καθαρή μυρωδιά σε διάφορα αρωματικά προϊόντα χώρου.
  • Καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης: Λόγω των αντισηπτικών και αναζωογονητικών ιδιοτήτων του, το έλαιο περγαμόντου χρησιμοποιείται σε σαπούνια, λοσιόν, κρέμες και άλλα προϊόντα περιποίησης.
  • Γαστρονομία: Το έλαιο και τα αποστάγματα του φρούτου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικά γεύσης σε γλυκά, ποτά και άλλα πιάτα.

Ποιες είναι οι ιδιότητες και τα οφέλη του;

Το περγαμόντο θα το συναντήσετε σε διάφορες μορφές, όμως όλες προσφέρουν πλούσια θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό και το δέρμα σας. Τα οφέλη του περιλαμβάνουν κυρίως την αποκατάσταση δερματικών διαταραχών, τη μείωση της χοληστερόλης και την προώθηση της ψυχικής ευεξίας. Πιο αναλυτικά:

  • Μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ παράλληλα αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL).
  • Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Προσφέρει άμυνα ενάντια σε είδη μυκητίασης (Candida).
  • Ενισχύει το αίσθημα της ηρεμίας και της χαλάρωσης, καταπολεμώντας την αϋπνία και το στρες.
  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας τα κρυολογήματα.
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών διαταραχών, όπως ψωρίαση και ακμή.

Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε;

Ο καρπός του περγαμόντου χρησιμοποιείται, συνήθως, για την παρασκευή γλυκών αλλά, το βασικό του κομμάτι είναι η φλούδα, καθώς περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Το ιδιαίτερο αυτό φρούτο χρησιμοποιείται:

  • Στην αρωματοθεραπεία, ως ευεργετικό αιθέριο έλαιο που προσφέρει πνευματική χαλάρωση και ψυχική ευεξία.
  • Σε διάφορα τσάι, με το πιο γνωστό να είναι το μοσχομυριστό Earl Grey, που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απώλεια βάρους.
  • Ως συστατικό σε διάφορα γλυκά ή ως συνοδευτικό του κρέατος.
  • Για μασάζ, σε συνδυασμό με κάποιο άλλο έλαιο βάσης, όπως το έλαιο αμυγδάλου, για να χαλαρώσει το νευρικό μας σύστημα και να μειώσει τους μυικούς πόνους.
  • Ως συστατικό για την παρασκευή προϊόντων περιποίησης και καλλυντικών.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::