ΠΙΣ: Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή ιατρού και μόνο για βακτηριακές λοιμώξεις

Ο αριθμός των ασθενών που μολύνονται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια αυξάνεται συνεχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αντοχή στα αντιβιοτικά να αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία. Κάθε χρόνο, πάνω από 35.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Παράλληλα, η παραγωγή νέων αντιβιοτικών ουσιών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο περιβάλλον για την εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα του 2022 για τη μικροβιακή αντοχή, το 50% των Ευρωπαίων εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς. Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία, όπως έχει καταγράψει η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απαιτούν συντονισμένα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ανεξέλεγκτη και υπερβολική, χωρίς ιατρική συμβουλή, κατανάλωση των αντιβιοτικών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής. Η κατάσταση αυτή αφορά ιδιαίτερα τη χώρα μας που κατέχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης της Μικροβιακής Αντοχής (EARSS).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το θέμα και συστήνει σε Πολιτεία, υγειονομικούς και πολίτες να επιδείξουν τη δέουσα προσοχή!

Μοιραστείτε την ανάρτηση::