Πλύσιμο χεριών: Το κρίσιμο λάθος που πολλαπλασιάζει τα μικρόβια σύμφωνα με ειδικούς του Κλίβελαντ

Για να αποφύγετε τη γρίπη και άλλους ιούς, ένα αποτελεσματικό μέτρο είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών σας. Είναι σημαντικό να το κάνετε σωστά για να είναι αποτελεσματικό.

Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τα στεγνωτήρια αέρα υψηλής ταχύτητας στις δημόσιες τουαλέτες, καθώς έρευνες δείχνουν ότι αντί να απομακρύνουν, μεταδίδουν μικρόβια. Το ίδιο ισχύει, αν και σε μικρότερο βαθμό, και για τα στεγνωτήρια ζεστού αέρα.

«Συχνά επισημαίνουμε ότι το πλύσιμο των χεριών είναι κρίσιμο για την πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών», αναφέρει ο γιατρός της οικογενειακής ιατρικής Ντάνιελ Άλαν, MD. «Ωστόσο, τα βρεγμένα χέρια αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης βακτηρίων, γι’ αυτό το στέγνωμα είναι επίσης ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη».

Σημασία του πλυσίματος των χεριών και του στεγνώματος των χεριών 

Οι βιομηχανίες υγείας και τροφίμων έχουν εμμονή με την υγιεινή των χεριών. Αυτό συμβαίνει γιατί σε ένα νοσοκομείο, η μετάδοση ιών και βακτηρίων μπορεί να είναι θέμα ζωής ή θανάτου. Και σε ένα εστιατόριο ή σε ένα κρουαζιερόπλοιο, τροφιμογενείς ασθένειες όπως το E. coli και ο κορονοϊός μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν βαριά.

Ως αποτέλεσμα, πολλές έρευνες έχουν επικεντρωθεί στις τεχνικές πλυσίματος χεριών. Ας δούμε τους μύθους που συνδέονται με το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών:

1. Μύθος: Τα στεγνωτήρια χεριών μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια

Αλήθεια: Τα στεγνωτήρια μπορούν να μεταδώσουν ιούς και βακτήρια

Στα αεροδρόμια, τα εμπορικά κέντρα, και αλλού ίσως έχετε παρατηρήσει πόσα κτίρια έχουν στεγνωτήρια χεριών τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα στεγνωτήρια χεριών μπορούν ουσιαστικά να «ανατρέψουν» αυτό που κάνει αρχικά το πλύσιμο των χεριών αποστειρώνοντας τα από τα μικρόβια.

Σε μια μικρή μελέτη του 2021, οι εθελοντές έπλεναν και στη συνέχεια στέγνωναν τα χέρια τους. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν χαρτοπετσέτες για να στεγνώσουν τα χέρια τους, ενώ οι άλλοι μισοί χρησιμοποιούσαν στεγνωτήρα αέρα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα χέρια των συμμετεχόντων και τις επιφάνειες που άγγιξαν μετά για να δουν πώς εξαπλώνονται οι ιοί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν στεγνωτήρια χεριών είχαν περισσότερους ιούς στα χέρια τους από αυτούς που χρησιμοποιούσαν χαρτοπετσέτες.

Επιπλέον μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι τα στεγνωτήρια χεριών μπορούν και  διαχέουν τα βακτήρια που υπάρχουν στις δημόσιες τουαλέτες στα χέρια σας.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέστησε σαφές ότι τα στεγνωτήρια χεριών δεν μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό COVID-19 .

2. Μύθος: Τα στεγνωτήρια πίεσης αέρα είναι καλύτερα από τα παραδοσιακά στεγνωτήρια με ζεστό αέρα

Γεγονός: Τα στεγνωτήρια με πίεση αέρα μεταδίδουν περισσότερα μικρόβια

Θα μπορούσαν ορισμένα στεγνωτήρια να είναι χειρότερα από άλλα; Σε μια μελέτη του 2015 , οι μικροβιολόγοι επιχείρησαν να το μάθουν συγκρίνοντας στεγνωτήρες αέρα με στεγνωτήρες ζεστού αέρα και χαρτοπετσέτες.

Τι διαπίστωσαν: 

  • Το στεγνωτήριο με πίδακα αέρα διασκόρπισε κατά μέσο όρο 60 φορές περισσότερους ιούς από το στεγνωτήριο ζεστού αέρα και 1.300 φορές περισσότερους από τις χαρτοπετσέτες.
  • Ο αντίκτυπος της εξάπλωσης του ιού ήταν μεγαλύτερος και μάλιστα σε ύψος που αντιστοιχεί περίπου στο επίπεδο του προσώπου ενός μικρού παιδιού.
  • Το στεγνωτήριο με πίδακα αέρα διασκόρπισε 20 φορές περισσότερους ιούς από το στεγνωτήριο ζεστού αέρα και 190 φορές περισσότερους ιούς από τα χαρτοπετσέτες, σε εννέα διαφορετικές κατευθύνσεις.

3. Μύθος: Τα στεγνωτήρια χεριών είναι πιο υγιεινά από τα χαρτοπετσέτες

Γεγονός: Οι χαρτοπετσέτες είναι καλύτερες

Όταν βρίσκεστε σε μια δημόσια τουαλέτα, να θυμάστε ότι η χαμηλή τεχνολογία μερικές φορές είναι καλύτερη από την υψηλή τεχνολογία και προτιμήστε τις χαρτοπετσέτες. Όπως έχουν επισημάνει οι παραπάνω μελέτες, η επιλογή χαρτοπετσέτας θα κρατήσει περισσότερα μικρόβια από τα φρέσκα καθαρισμένα χέρια σας από τα στεγνωτήρια αέρα.

«Το να στεγνώνεις τα χέρια σου με χαρτοπετσέτες όχι μόνο τα στεγνώνει πιο γρήγορα, αλλά η τριβή απομακρύνει επίσης τα βακτήρια για να τα αφήσει πιο καθαρά», σημειώνει ο Δρ Άλαν.

Καλό είναι ωστόσο να αποφεύγετε τις υφασμάτινες. Το κομμάτι υφάσματος στο τέλος του ρολού τείνει να γυρίζει ξανά και ξανά. Αυτό μεταδίδει μικρόβια από χέρι σε χέρι.

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τα χέρια σας

Το πλύσιμο των χεριών εξακολουθεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από βακτήρια και ασθένειες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστούν τα ακόλουθα:

  • Χρησιμοποιήστε ζεστό ή κρύο νερό . Βρέξτε τα χέρια σας, στη συνέχεια κλείστε τη βρύση και μετά εφαρμόστε σαπούνι.
  • Αφρίστε καλά , πλένοντας όλα τα χέρια σας, ανάμεσα στα δάχτυλά σας και κάτω από τα νύχια σας.
  • Πλύνετε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα – περίπου όσο χρόνο χρειάζεται για να τραγουδήσετε το “Happy Birthday”.
  • Ξεπλύνετε καλά κάτω από καθαρό, τρεχούμενο νερό.
  • Στεγνώστε τα χέρια με καθαρή πετσέτα.

Μια τελευταία λύση: απολυμαντικά χεριών

Όπου κι αν πάτε, ίσως είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας κάποιο απολυμαντικό χεριών . Εάν βρίσκεστε σε δημόσια τουαλέτα που έχει μόνο στεγνωτήρες αέρα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στα χέρια σας αφού τα στεγνώσετε.  Εάν τα απολυμαντικά χεριών είναι η μόνη σας επιλογή, βεβαιωθείτε ότι περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::