Ποια είναι η ιδανική ώρα για γεύματα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη;

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό *Diabetes Care*, η κατανάλωση περισσότερης ενέργειας και γλυκαιμικού φορτίου αργά το πρωί συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες.

Τι αποκαλύπτει η έρευνα για τις ώρες γευμάτων
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια προοπτική μελέτη σε 8.868 Ισπανόφωνους/Λατίνους ενήλικες (μέση ηλικία 38,7 ετών, 51,5% γυναίκες) χωρίς διαβήτη, που ζούσαν σε 4 κοινότητες των ΗΠΑ μεταξύ 2008 και 2011. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια δεύτερη κλινική εξέταση μεταξύ 2014 και 2017. Οι ώρες γευμάτων χωρίστηκαν σε 5 χρονικές ζώνες:

– νωρίς το πρωί (6:00-8:59 π.μ.),
– αργά το πρωί (9:00-11:59 π.μ.),
– απόγευμα (12:00-5:59 μ.μ.),
– βράδυ (6:00-11:59 μ.μ.),
– νύχτα (0:00-5:59 π.μ.).

Η μελέτη αξιολόγησε την ενεργειακή πρόσληψη και το γλυκαιμικό φορτίο σε κάθε χρονική περίοδο και εντόπισε περιπτώσεις σακχαρώδη διαβήτη μέσω ετήσιων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και δεύτερης κλινικής εξέτασης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αύξηση της ενεργειακής πρόσληψης κατά 100 kcal και του γλυκαιμικού φορτίου κατά 10 μονάδες αργά το πρωί συνδέθηκε με 6% και 7% αντίστοιχα χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Αυτή η συσχέτιση παρέμενε σταθερή ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η συνολική ενεργειακή πρόσληψη και η ποιότητα της διατροφής. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις σε άλλες χρονικές ζώνες, όπως νωρίς το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ ή τη νύχτα.

Η μεταφορά 100 kcal ενεργειακής πρόσληψης αργά το πρωί από άλλες χρονικές περιόδους συσχετίστηκε με 5% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη, ενώ η αντίστοιχη μεταφορά γλυκαιμικού φορτίου έδειξε μείωση του κινδύνου κατά 7%-9%.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ευρήματα αυτά ενισχύουν προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση φαγητού νωρίς μέσα στην ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Λόγω της αυξημένης συχνότητας προδιαβήτη και διαβήτη σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως αυτές της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί παρεμβάσεις μέσω προγραμμάτων όπως το “Care4Diabetes”, που στοχεύει στη μείωση των μη μεταδοτικών ασθενειών μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης, του ύπνου και της διαχείρισης του στρες.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::