Ποια παιδιά χρειάζονται διπλή δόση εμβολίου κατά της ιλαράς

Μια νέα μελέτη έδειξε πως τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή δε λαμβάνουν προστασία από μια εφάπαξ δόση εμβολίου κατά της ιλαράς. Συγκεκριμένα, μία μόνο δόση εμβολίου κατά της ιλαράς είναι έως και 2,6 φορές πιο πιθανό να είναι εντελώς αναποτελεσματικό στα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή, σε σύγκριση με εκείνα που γεννιούνται κολπικά.

Ο λόγος είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αδυνατεί να παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση της λοίμωξης από ιλαρά.Μια δεύτερη δόση εμβολίου ωστόσο, προκαλεί ισχυρή ανοσία κατά της ιλαράς.

«Ανακαλύψαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο γεννιόμαστε -είτε με καισαρική τομή είτε με φυσιολογικό τοκετό- έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ανοσία μας σε ασθένειες καθώς μεγαλώνουμε», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Henrik Salje, λέκτορας γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ιλαρά είναι εξαιρετικά μεταδοτική και ακόμη και τα χαμηλά ποσοστά αποτυχίας του εμβολίου μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας επιδημίας, τονίζουν οι ερευνητές.

Πριν από την εισαγωγή του εμβολίου κατά της ιλαράς το 1963, η ιλαρά προκαλούσε περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Η ασθένεια ξεκινά σαν κρυολόγημα που συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως τύφλωση, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.

«Γνωρίζουμε ότι πολλά παιδιά δεν κάνουν τελικά τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς, κάτι που είναι επικίνδυνο τόσο για τα ίδια, όσο και για τον ευρύτερο πληθυσμό», δήλωσε ο Salje.

«Τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι εκείνα που θέλουμε πραγματικά να παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουν τη δεύτερη δόση εμβολίου, επειδή το πρώτο εμβόλιο είναι πολύ πιο πιθανό να αποτύχει» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το ποσοστό αποτυχίας μεταξύ των μωρών με καισαρική τομή οφείλεται σε διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου τους. Ο κολπικός τοκετός τείνει να μεταφέρει μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων από τη μητέρα στο μωρό, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Με τον τοκετό με καισαρική τομή, τα παιδιά δεν εκτίθενται στο μικροβίωμα της μητέρας με τον ίδιο τρόπο όπως με τον κολπικό τοκετό», δήλωσε ο Salje. «Πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προλάβουν να αναπτύξουν το μικροβίωμα του εντέρου τους και μαζί με αυτό, την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να προετοιμάζεται από τα εμβόλια κατά ασθενειών όπως η ιλαρά».

Περίπου ένα στα τρία μωρά (32%) γεννιούνται με καισαρική τομή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια μελέτη σε περισσότερα από 1.500 παιδιά στη Χουνάν της Κίνας. Οι ερευνητές λάμβαναν δείγματα αίματος από τα μωρά κάθε λίγες εβδομάδες από τη γέννησή τους έως την ηλικία των 12 ετών.

Περίπου το 12% των παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή δεν είχαν καμία ανοσολογική απόκριση στο πρώτο τους εμβόλιο για την ιλαρά, σε σύγκριση με το 5% των παιδιών που γεννήθηκαν κολπικά.

Ως αποτέλεσμα, πολλά παιδιά με καισαρική τομή δεν είχαν καμία προστασία από την ιλαρά μετά τον πρώτο τους εμβολιασμό.

Απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου κατά της ιλαράς για να αναπτύξει ο οργανισμός μια μακροχρόνια ανοσολογική απάντηση, αλλά μόνο το 83% των παιδιών σε όλο τον κόσμο έλαβαν μία δόση μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια το 2022 – το χαμηλότερο ποσοστό από το 2008, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η διστακτικότητα στον εμβολιασμό είναι πραγματικά προβληματική και η ιλαρά είναι στην κορυφή της λίστας των ασθενειών για τις οποίες ανησυχούμε επειδή είναι τόσο μολυσματική», δήλωσε ο Salje.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::