Ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες του χασμουρητού;

Εξυπηρετεί το χασμουρητό κάποια σημαντική λειτουργία στον οργανισμό; Είναι αντανακλαστικό; Αυτές οι ερωτήσεις έχουν απασχολήσει τους επιστήμονες σε όλες τις εποχές.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Princeton έχει συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με το φαινόμενο του χασμουρητού. Ο Andrew C. Gallup, επικεφαλής της έρευνας, υποστηρίζει ότι το χασμουρητό «δροσίζει τον εγκέφαλο». Αυτή η υπόθεση ενισχύεται από διάφορα ευρήματα που οδηγούν στην ιδέα της «ψύξης του εγκεφάλου».

Οι βασικές πτυχές αυτής της θεωρίας είναι οι εξής:

– Όταν χασμουριόμαστε, το έντονο τέντωμα της κάτω γνάθου αυξάνει τη ροή του αίματος στο λαιμό, το πρόσωπο και το κεφάλι.
– Η βαθιά εισπνοή κατά τη διάρκεια του χασμουρητού βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ παρέχει και μια σημαντική ποσότητα οξυγόνου στον οργανισμό.
– Ο δροσερός αέρας που εισπνέουμε από το στόμα κατά τη διάρκεια του χασμουρητού συμβάλλει στη «δροσιστική» επίδραση στον εγκέφαλο. Έτσι, οι άνθρωποι τείνουν να χασμουριούνται περισσότερο σε δροσερές συνθήκες και λιγότερο σε ζεστές.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι συχνά χασμουριούνται όταν βλέπουν άλλους να χασμουριούνται. Οι ερευνητές ζήτησαν από 80 πεζούς να παρακολουθήσουν εικόνες ανθρώπων που χασμουριούνταν. Παρατήρησαν ότι σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, το 45% των συμμετεχόντων χασμουρήθηκε, ενώ σε θερμότερες, μόνο το 24%.

Ο γιατρός Adrian Γ. Guggisberg, MD από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, συμφωνεί με τον Gallup ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μπορούν να προκαλέσουν χασμουρητό.

Αν και δεν υπάρχει οριστική απάντηση, υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από το χασμουρητό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έχει φυσιολογική βάση και θετικά οφέλη, ενώ άλλοι το βλέπουν ως μια μορφή κοινωνικής επικοινωνίας με διάφορες διαστάσεις.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::