Η αποφυγή κρέατος και η υιοθέτηση χορτοφαγικής διατροφής συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και πρόωρου θανάτου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Και τα δυο συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπάθειας λόγω αρτηριοσκλήρυνσης.
Οι πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και του γαστρεντερικού συστήματος, όπως στο παχύ έντερο.
Οι χορτοφαγικές δίαιτες επίσης συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Επιπλέον, διατροφές με βάση φυτικές τροφές μείωναν τις πιθανότητες παχυσαρκίας, φλεγμονής και αυξημένης χοληστερόλης LDL.
Η ανασκόπηση δείχνει γενικά, ότι διατροφή με βάση φυτικές τροφές μπορεί να είναι ωφέλιμη και μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να κάνουν διαφορά, δήλωσε ο Matthew Landry του University of California.
Όπως σημείωσε, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να επιλέξει ολοκληρωτικά vegan διατροφή για να αποκομίσει κάποια από αυτά τα οφέλη. Ακόμα και μείωση για 1-2 ημέρες την εβδομάδα της κατανάλωσης ζωικών τροφών μπορεί να οδηγήσει σε οφέλη, με τον καιρό.
Η αποφυγή του κρέατος, αν και ενδεχομένως συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, έχει περισσότερα οφέλη. Ορισμένα είναι ανεξάρτητα από το βάρος. Ακόμα και όταν το βάρος δεν αλλάζει παρατηρούνται μειώσεις σε άλλα κλινικά αποτελέσματα- ιδιαίτερα όσον αφορά την καρδιαγγειακή νόσο.
Μια πιθανή αιτία είναι ότι πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλά επίπεδα αντιφλεγμονωδών θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.
Παρά τα θετικά ευρήματα, οι ερευνητές δεν συνιστούν τέτοιες διατροφές για όλους.
Η Dr. Federica Guaraldi, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της κύησης δεν συνιστάται με βάση αυτά τα δεδομένα να ακολουθεί η έγκυος μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι διατροφές με φυτικά τρόφιμα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σα έλλειψη βιταμίνης B12.