Ποιες παθήσεις προκαλούν τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση είναι ένα συχνό φαινόμενο που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες — από την κληρονομικότητα έως το άγχος. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετές παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν έντονη ή επίμονη απώλεια μαλλιών, είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.

1. Θυρεοειδοπάθειες
Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός επηρεάζουν τον κύκλο ζωής της τρίχας, οδηγώντας σε διάχυτη τριχόπτωση. Συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως κόπωση, μεταβολές βάρους και ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη.

2. Αναιμία
Η έλλειψη σιδήρου, ιδιαίτερα σε γυναίκες, επηρεάζει την αιμάτωση των τριχοθυλακίων. Η τριχόπτωση λόγω αναιμίας είναι συνήθως διάχυτη και συνοδεύεται από ωχρότητα, αδυναμία και εύθραυστα νύχια.

3. Αυτοάνοσα νοσήματα
Ασθένειες όπως η αλωπεκία areata προκαλούν αιφνίδια και εντοπισμένη τριχόπτωση, συνήθως σε κυκλικές περιοχές του τριχωτού. Το σώμα επιτίθεται στα ίδια του τα τριχοθυλάκια, με αποτέλεσμα την προσωρινή ή μόνιμη απώλεια.

4. Πολυκυστικές ωοθήκες (PCOS)
Η ορμονική ανισορροπία που προκαλεί το σύνδρομο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων, τα οποία ευνοούν την ανδρογενετική αλωπεκία — κυρίως στο πάνω μέρος του κεφαλιού.

5. Δερματικές παθήσεις
Δερματίτιδες, ψωρίαση ή μυκητιάσεις στο τριχωτό μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονές που επηρεάζουν την υγεία των μαλλιών.

6. Λοιμώξεις και χρόνια νοσήματα
Λοιμώξεις όπως η σύφιλη ή ασθένειες όπως ο λύκος και η νόσος του Crohn μπορεί επίσης να εκδηλωθούν με τριχόπτωση.

Συμπέρασμα
Η τριχόπτωση συχνά αντανακλά εσωτερικά προβλήματα του οργανισμού. Αν παρατηρείτε αυξημένη ή επίμονη απώλεια μαλλιών, καλό είναι να απευθυνθείτε σε γιατρό για εξετάσεις και εξατομικευμένη θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::