Το συκώτι μας παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως η παραγωγή πρωτεϊνών, χοληστερόλης και χολής, καθώς και η αποθήκευση βιταμινών, μετάλλων και υδατανθράκων. Επιπλέον, είναι υπεύθυνο για την αποδόμηση των τοξινών, όπως το αλκοόλ, τα φάρμακα και τα φυσικά παραπροϊόντα του μεταβολισμού. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η υγεία του συκωτιού είναι ουσιώδης για τη συνολική καλή υγεία μας. Για να διατηρήσουμε το συκώτι μας σε άριστη κατάσταση, μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας τις παρακάτω 10 τροφές, οι οποίες ενισχύουν την καλή του λειτουργία.
Μούρα
Όλα τα είδη μούρων είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το συκώτι από τη φθορά και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Σταφύλια
Τα σταφύλια, ειδικά τα κόκκινα και τα μωβ, περιέχουν μια πληθώρα ευεργετικών φυτικών ενώσεων, με πιο διάσημη τη ρεσβερατρόλη, η οποία έχει πολλά σημαντικά οφέλη στην υγεία. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τα σταφύλια και το εκχύλισμα από τα κουκούτσια σταφυλιού προστατεύουν το συκώτι, δρουν αντιοξειδωτικά και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Χυμός παντζαριού
Ο χυμός παντζαριού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής και οξειδωτικού στρες στο ήπαρ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την ικανότητα του οργάνου να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.
Καφές
Καλά είναι τα νέα για τους λάτρεις του καφέ, αφού για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνονται τα οφέλη του στην υγεία μας και συγκεκριμένα στο συκώτι μας. Η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων φλιτζανιών καφέ καθημερινά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κίρρωση του ήπατος κατά 66%, ιδίως από κίρρωση λόγω μη ιογενούς ηπατίτιδας.
Μπρόκολο
Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική αποτοξίνωση του συκωτιού και να το προστατέψουν από τη φθορά.
Προσέξτε όμως να μην παραβράζετε το μπρόκολο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.
Αγκινάρα
Οι αγκινάρες είναι μια υπερτροφή για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Ενώ είναι αμφισβητήσιμο το αν τα τρόφιμα (ή τα συμπληρώματα διατροφής) είναι ικανά να αυξήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης, οι αγκινάρες έχει αποδειχτεί ότι έχουν τέτοια δράση. Η γλουταθειόνη είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, την αντιγήρανση και τη μακροζωία.
Γκρέιπφρουτ
Εκτός από ευεργετικό για τη σιλουέτα μας, το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικό και για το συκώτι μας, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Τα δύο βασικά αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στο γκρέιπφρουτ είναι η ναριγκενίνη και η ναριγκίνη, οι οποίες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν το συκώτι από τη φθορά. Η προστατευτική δράση του γκρέιπφρουτ είναι διπλή: από τη μία μειώνει τις φλεγμονές και από την άλλη θωρακίζει τα κύτταρα.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος. Αντίστροφα, η χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αποτελούν μια καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 φαίνεται να βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι και τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος.
Ελαιόλαδο
Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό και για το συκώτι μας, καθώς ενισχύει τα ηπατικά ένζυμα ενώ παράλληλα μειώνει το λίπος στο συκώτι.