Μπρόκολο

Τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, μπορούν να ενισχύσουν τη φυσική αποτοξίνωση του συκωτιού και να το προστατέψουν από τη φθορά.

Προσέξτε όμως να μην παραβράζετε το μπρόκολο. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.

Αγκινάρα

Οι αγκινάρες είναι μια υπερτροφή για το συκώτι και τη χοληδόχο κύστη. Ενώ είναι αμφισβητήσιμο το αν τα τρόφιμα (ή τα συμπληρώματα διατροφής) είναι ικανά να αυξήσουν τα επίπεδα γλουταθειόνης, οι αγκινάρες έχει αποδειχτεί ότι έχουν τέτοια δράση. Η γλουταθειόνη είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν και παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, την αντιγήρανση και τη μακροζωία.

Γκρέιπφρουτ

Εκτός από ευεργετικό για τη σιλουέτα μας, το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετικό και για το συκώτι μας, χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση. Τα δύο βασικά αντιοξειδωτικά που εντοπίζονται στο γκρέιπφρουτ είναι η ναριγκενίνη και η ναριγκίνη, οι οποίες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν το συκώτι από τη φθορά. Η προστατευτική δράση του γκρέιπφρουτ είναι διπλή: από τη μία μειώνει τις φλεγμονές και από την άλλη θωρακίζει τα κύτταρα.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί έχουν συνδεθεί με βελτιωμένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων στους ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος. Αντίστροφα, η χαμηλή κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί, αποτελούν μια καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων. Τα ω-3 φαίνεται να βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι και τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ελαιόλαδο

Αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο είναι ευεργετικό και για το συκώτι μας, καθώς ενισχύει τα ηπατικά ένζυμα ενώ παράλληλα μειώνει το λίπος στο συκώτι.