Ποιος καρκίνος συνδέεται με το αν τρώτε αργά το βράδυ

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως πρέπει να τρώμε όσο το δυνατόν νωρίτερα το βραδινό μας για να μην παχύνουμε. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει ακόμη ένας, πολύ σοβαρότερος λόγος, για να αποφεύγουμε να τρώμε αργά.

Το να τρώτε μέσα σε 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, επί τουλάχιστον 4 βράδια την εβδομάδα, θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές σε μια πρόσφατη μελέτη ρώτησαν 664 άτομα που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση και το 42% είπε ότι συνηθίζει να τρώει αργά το βράδυ. Αυτή η ομάδα ήταν κατά 46% πιο πιθανό να διαγνωστεί με αδένωμα (μια μικρή μη-καρκινική βλάβη) κατά την κολονοσκόπηση.

Ένα αδένωμα δεν είναι καρκίνος, αλλά εκτιμάται ότι το 5-10% από αυτά γίνονται καρκινικά με την πάροδο του χρόνου. Ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθός τους και τη θέση τους στον γαστρεντερικό σωλήνα. Οι γιατροί τα αναζητούν και τα μετρούν κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης.

“Πολλές άλλες μελέτες αφορούν το τι τρώμε, αλλά όχι το πότε τρώμε. Η συνήθης συμβουλή αφορά το να μην τρώμε πολύ κόκκινο κρέας και να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Αυτά είναι υπέροχα, προφανώς, αλλά εμείς θέλαμε να δούμε αν ο χρόνος των γευμάτων μέσα στην ημέρα επηρεάζει καθόλου την πιθανότητα καρκίνων”, είπε η Edena Khoshaba, επικεφαλής ερευνήτρια και φοιτήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο Rush Medical College.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν αργά το βράδυ είχαν 5,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν 3 ή περισσότερα σωληνοειδή αδενώματα σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν αργά. Αυτό ίσχυσε ακόμη και αφότου έλαβαν υπόψη το τι έτρωγαν οι συμμετέχοντες. Τα σωληνοειδή αδενώματα είναι ο πιο κοινός τύπος πολύποδα που εντοπίζεται στο παχύ έντερο.

Ποια είναι λοιπόν η πιθανή σχέση μεταξύ του καθυστερημένου γεύματος και του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου;

Επαναφορά του εσωτερικού ρολογιού

Το να τρώτε κοντά στην ώρα του ύπνου θα μπορούσε να αφορά την απορύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας, δηλαδή του λεγόμενου “κιρκάδιου ρυθμού”. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι το κεντρικό κιρκάδιο κέντρο που βρίσκεται στον εγκέφαλο (εκείνο που απελευθερώνει μελατονίνη για να σας κάνει να νυστάζετε τη νύχτα). Αντίθετα, το καθυστερημένο γεύμα θα μπορούσε να απορυθμίσει τον “περιφερικό κιρκάδιο ρυθμό”: το πώς άλλα μέρη του σώματος προσαρμόζουν την λειτουργία τους όταν βραδιάζει.

Μέρος αυτού του περιφερειακού συστήματος βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα. Για παράδειγμα, αν τρώτε αργά το βράδυ, ο εγκέφαλός σας ξέρει ότι είναι νύχτα, αλλά το έντερο νομίζει ότι είναι μέρα, είπε η Khoshaba σε συνέντευξή του στο φετινό συνέδριο Digestive Disease Week, που έγινε στην Ουάσιγκτον.

“Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη”, δήλωσε η Amy Bragagnini, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την έρευνα και πρόσθεσε:

“Είναι αλήθεια ότι το να τρως αργότερα το βράδυ μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό σου. Επιπλέον, πολλοί από τους ασθενείς μου, οι οποίοι μου είπαν ότι όταν τρώνε αργότερα το βράδυ, δεν κάνουν πάντα τις πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων. Οι διατροφικές τους επιλογές αργά το βράδυ είναι γενικά υψηλότερες σε πρόσθετη ζάχαρη και λίπος. Αυτό μπορεί να τους κάνει να καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες χρειάζεται το σώμα τους”.

Έτσι, το να τρώτε αργά το βράδυ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.

Ένα αναπάντητο ερώτημα είναι εάν το καθυστερημένο γεύμα συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου, που παρατηρείται σε νεαρότερους ασθενείς.

Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι τόσο ισχυρή όσο κάποια έρευνα που κατατάσσει τυχαία άτομα σε μια ομάδα καθυστερημένης ή μη καθυστερημένης διατροφής και συγκρίνει τα αποτελέσματά τους με την πάροδο του χρόνου. Ένας άλλος πιθανός περιορισμός, παραδέχτηκε η Khoshaba, είναι ότι ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν το τι έφαγαν την προηγούμενη μέρα, κάτι που μπορεί να μην είναι πάντα ακριβές.

Κρατάτε τα βακτήρια του στομάχου σας σε… επαγρύπνηση;

Μερικοί από τους μικροσκοπικούς οργανισμούς στο έντερό σας έχουν τα δικά τους εσωτερικά ρολόγια, που ακολουθούν έναν καθημερινό ρυθμό και αυτό που τρώτε καθορίζει πόσα διαφορετικά είδη αυτών των οργανισμών είναι ενεργά, είπε η Bragagnini.

“Επομένως, αν το γεύμα σας αργά το βράδυ αποτελείται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, μπορεί να επηρεάζετε αρνητικά το μικροβίωμά σας.

Το επόμενο βήμα για την Khoshaba και τους συνεργάτες της είναι μια μελέτη που θα εξετάσει τον περιφερικό κιρκάδιο ρυθμό: τις αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::