Ποιο είναι το καλύτερο τσάι για αδυνάτισμα

Όλοι κατά καιρούς έχετε διαβάσει για τα οφέλη του μαύρου ή του πράσινου τσαγιού και για το πόσο βοηθούν στο αδυνάτισμα. Όμως, ποιο από τα δύο μπορεί να σας βοηθήσει καλύτερα να χάσετε τα περιττά κιλά;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ποια είναι τα οφέλη & οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού;

Το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο, όχι μόνο για τη χαρακτηριστική γήινη γεύση του, αλλά και για τα οφέλη που έχει στην υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως οι κατεχίνες EGCG. Αυτά βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη δράση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας τα κύτταρα από την οξείδωση.
  • Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας ενεργά στο αδυνάτισμα. Προσοχή, το πράσινο τσάι δεν αδυνατίζει από μόνο του, όμως στα πλαίσια της υγιεινής διατροφής και άσκησης, βοηθά στον έλεγχο βάρους.
  • Περιέχει το αμινοξύ L-θειαμίνη, που βοηθά στην εγκεφαλική λειτουργία και την αντιμετώπιση του άγχους.
  • Βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ενισχύοντας την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, που βελτιώνουν την υγεία της στοματικής κοιλότητας, προσφέροντας δροσερή αναπνοή.
  • Βελτιώνει την εμφάνιση της επιδερμίδας, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, ενώ παράλληλα έχει αντιγηραντική δράση.

Τέλος, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε καφεΐνη, το κάνει ιδανική επιλογή για όλη την ημέρα, με εξαίρεση, ίσως, τις πιο βραδινές ώρες. Ωστόσο, ενώ προσφέρει διαύγεια και σας κρατά σε εγρήγορση χωρίς να προκαλεί αϋπνία, αν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες, τότε μπορεί να έχετε τις παρενέργειες που έχει η αυξημένη λήψη καφεΐνης.

Ποια είναι τα οφέλη & οι ιδιότητες του μαύρου τσαγιού;

Το μαύρο τσάι έχει και αυτό πολλά οφέλη για την υγεία μας, όπως και το πράσινο τσάι, διαθέτει, όμως, χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν εκτός από τη γεύση και το χρώμα του. Μερικές από τις ιδιότητες και τα οφέλη του μαύρου τσαγιού είναι τα εξής:

  • Είναι και αυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τις πολυφαινόλες, αλλά δεν είναι τόσο πλούσιο σε κατεχίνες, όσο το πράσινο τσάι.
  • Συμβάλλει και αυτό στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Είναι πλούσιο σε τανίνες, που βοηθούν στη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και μπορεί να σας διατηρήσει σε εγρήγορση πολλές ώρες. Η καφεΐνη που περιέχει, αποδεσμεύεται σταδιακά, συγκριτικά με εκείνη που υπάρχει στον καφέ, προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια διαύγειας με λιγότερα προβλήματα νευρικότητας.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό, χάρη στις κατεχίνες και τις πολυφαινόλες.
  • Μειώνει το στρες, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Η υπερβολική λήψη από την άλλη, λόγω της καφεΐνης, μπορεί να εντείνει σημαντικά το άγχος και να προκαλέσει ανησυχία και ταχυκαρδία.

Το μαύρο τσάι έχει πολύ δυνατή γεύση και οι λάτρεις του τσαγιού το καταναλώνουν σκέτο ή με λίγο γάλα. Ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή λεμόνι, ή ακόμη και ζάχαρη αν το επιθυμείτε, όμως τότε δε θα συμβάλει στο αδυνάτισμα, αντιθέτως θα το επιβραδύνει.

Πώς βοηθούν ουσιαστικά στο αδυνάτισμα;

Το πράσινο και το μαύρο τσάι βοηθούν στο αδυνάτισμα με διάφορους τρόπους, ωστόσο μην περιμένετε ορατά αποτελέσματα μόνο από την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων. Η συμβολή τους στην απώλεια κιλών και τον έλεγχο του βάρους οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

  • Την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, χάρη στις κατεχίνες και την καφεΐνη.
  • Τη μείωση της όρεξης και της πείνας.
  • Την ενέργεια που προσφέρουν.

Αν και η δράση τους δεν είναι ισχυρή στο αδυνάτισμα, συνίσταται να τα καταναλώνετε συχνά, ώστε να απολαμβάνετε τα οφέλη που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Με σωστή διατροφή, άσκηση και τσάι θα δείτε σύντομα τα αποτελέσματα στο σώμα σας, στη διάθεσή σας και τα επίπεδα της ενέργειάς σας.

Το πράσινο ή το μαύρο τσάι είναι καλύτερο για το αδυνάτισμα μας;

Και τα δύο είναι εξίσου βοηθητικά, για αυτό βασιστείτε περισσότερο στην προτίμησή σας. Ωστόσο, σημειώστε πως το πράσινο τσάι είναι πιο πλούσιο σε κατεχίνες από το μαύρο, έχει λιγότερη καφεΐνη και η γεύση του είναι πιο απαλή. Αν όμως προτιμάτε το μαύρο τσάι, μπορείτε να το καταναλώνετε τακτικά και θα δείτε πως τα αποτελέσματα στο αδυνάτισμα θα είναι τα ίδια με εκείνα του πράσινου τσαγιού. Μην το παρακάνετε όμως, μιας και όπως είπαμε, τα επίπεδα καφεΐνης στο μαύρο τσάι είναι πολύ πιο υψηλά από εκείνα στο πράσινο.

Μοιραστείτε την ανάρτηση::